Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası meclis tutanaklarına göre Erzurum'da ticari hayat (1950-1960)
Commercial life in Erzurum according to Erzurum Chamber of Commerce and Industry Council's records (1950-1960)
- Tez No: 777542
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÜÇÜKUĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Ticaret, Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi, Erzurum, Trade, Chamber Of Commerce and Industry, Economy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Erzurum bulunduğu konum itibariyle bir ticaret şehri olarak bilinmektedir. Türkiye' de ki siyasi ve ekonomik sıkıntılardan doğrudan etkilenen bir şehir olmuştur. I. Dünya Savaşı, ardından 1929 Buhranı ve II. Dünya Savaşının etkileri ile bozulan ülke ekonomisinden etkilenmiştir. Türkiye 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulmasıyla birlikte çok partili hayata geçmiştir. 1950 yılı itibariyle Demokrat Parti'nin iktidara geçişiyle beraber Türkiye' de yeni bir dönem başlamıştır. Kurulan yeni iktidarın siyasi, ekonomik ve sosyal politikaları olmuştur. Erzurum' da bu politikalardan olumlu etkilenen şehirlerden biri olmuştur. Tezimizde Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte gelişen özgürlükçü serbest ekonomini politikasının Erzurum'a etkileri dönemin arşiv belgeleri ve özellikle Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Tutanakları esas alınarak ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Erzurum is known as a commercial city due to ıts location. It has been a city that has been directly affected by political and economic problem sın Turkey. It was affected by country's economy because of the first world war, 1929 Buhrani and the second world war. Turkey started a multi-party system with the esrablishment of the Democratic Party in 1946. As of 1950, with the Democratic Party's transition to power, a new era began in Turkey. The new power established new political, economic and social policies. Erzurum was one of the cities positively affected by these policies. In our thesis, It has been tried to shed light on the affects of the liberal economy that developed with the coming to power of the Democratic Party on Erzurum, based on the archieve decoments of the period and especially the perliamentary minutes of Erzurum Chamber Of Commerce and Industry.