Çocuğun cinsel istismarı ve psikiyatrik sonuçları
Child sexual abuse and its psychiatrical consequences
  1. Tez No: 777564
  2. Yazar: AYBİKE AVGÖREN KAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BORA BÜKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel istismar, adli tıp, çocuk istismarı, çocuk ruh sağlığı, anksiyete, sexual abuse, forensic medicine, child abuse, child psychiatry, anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda, cinsel istismar olgularında saptanan psikiyatrik bulgular ve etken olan unsurların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına ve Düzce Üniversitesi Adli Tıp Uzmanlar Kurulu'na 2015-2019 yıllarında cinsel istismar şüphesiyle gönderilen ve haklarında rapor düzenlenen olguların muayene esnasında vermiş olduğu bilgiler, laboratuvar sonuçları, adli tahkikat evrakındaki bilgiler, sosyal inceleme raporları ve bu olgular hakkında Anabilim Dalımızca başkaca cinsel şiddet, kati rapor, ceza sorumluluğu, uyuşturucu madde kullanımı, evliliğe haiz olup olmama hususlarında tanzim edilen raporlar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Mağdurların yaş ortalaması 13,20±3,62 (med: 14) bulundu. Olguların %79,2'sinin kız çocuğu olduğu, 177 olguda ilk muayeneden önce emniyette küçüğün ifadesinin alındığı, 5 olgunun başvuru anında gebe olduğu, anogenital muayeneye onam veren 207 olgudan 13'ünde akut travmatik bulgu saptanabildiği, olgulardan 71'inin flört şiddeti olduğu, adli süreçten önce tanı almış olan 52 olgudan 14'ünde zeka geriliği olduğu, olaydan sonraki yıllarda madde kullandığı tespit edilen 17 olgu olduğu, cinsel şiddet şüphesiyle tekrar değerlendirilen 20 olgu bulunduğu, beyana itibar yönünden değerlendirilmek üzere 10 olgunun ve evliliğe haizlik yönünden değerlendirilmek üzere 10 olgunun tekrar başvurduğu saptanmıştır. Kardeş sayısının, penetrasyonun, olay anında rızanın, özgeçmişinde aile içi şiddet veya psikiyatrik tanı bulunmasının olaydan sonra psikiyatrik tanı almayı etkilemediği; birden fazla kez cinsel saldırıya maruz kalmanın, okulu bırakmış olmanın olaydan sonra psikiyatrik tanı almayı artırdığı bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: Cinsel istismar olgusu ve bunu takip eden adli süreç, mağdurlarda ruhsal sonuçlara neden olmaktadır. Bu sonuçların tespiti, hem sağaltımı için gerekli adımların atılabilmesi, hem de adli kovuşturma kapsamında tıbbi bulgu niteliği taşıması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In our study, it was aimed to evaluate the psychiatric findings and the factors that were found in sexual abuse cases. Materials and methods: The information given during the examination, laboratory results, information in the forensic investigation documents, social examination reports of the cases who were sent to Düzce University Faculty of Medicine Forensic Medicine Department and Düzce University Forensic Medicine Experts Board with the suspicion of sexual abuse and for which a report was prepared and other reports about these cases, prepared by our department on sexual violence, final report, criminal responsibility, drug use, competency of marriage were retrospectively reviewed. Results: The mean age of the victims was 13.20±3.62 (med: 14). 79.2% of the cases were girls, in 177 cases the child was declared statement has been taken in the police station before the first examination, 5 cases were pregnant at the time of presentation, acute traumatic findings could be detected in 13 of 207 cases who gave consent for the anogenital examination, and 71 cases had dating violence. Of the 52 cases diagnosed before the judicial process, 14 had mental retardation, 17 cases were found to be using substances in the years after the event, 20 cases were re-evaluated with the suspicion of sexual violence, 10 cases to be evaluated in terms of competency to trial and 10 cases to be evaluated in terms of competency of marriage. The number of siblings, penetration, consent at the time of the event, history of domestic violence or psychiatric diagnosis did not affect the psychiatric diagnosis after the event; it was found that being exposed to sexual assault more than once and dropping out of school increased psychiatric diagnosis after the event. Discussion and conclusion: The phenomenon of sexual abuse and the subsequent judicial process cause mental illnesses in the victims. The detection of these diseases is important both in terms of taking the necessary steps for treatment and in terms of being a medical finding within the scope of judicial prosecution.