COVİD-19 pandemi döneminde dijital pazarlama ve e-lojistik faaliyetlerinin lojistik sektörü üzerine etkisi: Kocaeli ilinde bir araştırma
The effect of digital marketing and e-logistics activities on the logistics sector during the COVİD-19 pandemic: A research in Kocaeli
  1. Tez No: 777609
  2. Yazar: SENA OKTAYKAAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA BAŞARAN ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Dijital Pazarlama, E-Lojistik, Covid-19, Pandemic, Digital Marketing, E-Logistics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Pazarlama ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi salgını tüm sektörleri derinden etkilemiştir. En çok etkilenen sektörlerden biri lojistik sektörüdür. Fakat Covid-19 pandemisini diğer salgınlardan ayıran en önemli etken teknoloji ve teknolojinin getirdikleridir. Ülkelerin gümrük sınırları, hava yolu taşımacılığı kapatılıp, yeni tedbirler ve kısıtlamalar alırken, tüketicileri internet ortamına itmiştir. İşletmeler de bu düzene ayak uydurabilmek için çevrimiçi stratejilere yönelmiştir. Lojistik sektörünün stratejisi ise dijital pazarlama ve e-lojistik faaliyetleridir. Bu çalışmada pandemi döneminde dijital pazarlama ve e-lojistik faaliyetlerinin lojistik sektörü üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma alanı olarak Kocaeli belirlenmiştir. Bu doğrultuda dijital pazarlama faaliyet ölçeği ve e-lojistik faaliyet ölçeği adı altında iki tane ölçek hazırlanmıştır. Araştırmaya 270 kişi katılmıştır. Araştırma verileri SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan araştırmaya göre: İşletmenin faaliyette bulunduğu süreye göre pandemi döneminde dijital faaliyetleri farklılaşmaktadır, İşletmenin faaliyette bulunduğu süreye göre pandemi döneminde e-lojistik faaliyetleri farklılaşmaktadır, İşletmenin çalışan sayısına göre pandemi döneminde dijital faaliyetleri farklılaşmaktadır, İşletmenin çalışan sayısına göre pandemi döneminde e-lojistik faaliyetleri farklılaşmaktadır, İşletmenin pandemi dönemindeki dijital faaliyetleri e-lojistik faaliyetlerini etkiler, sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covd-19 pandemic epidemic, which has affected the whole World, has deeply affeted all sectors. One of the most affected sectors is the logistics sector. The most important factor that distinguishes the Covid-19 pandemic from other epidemic is technology and what it brings. While the customs bordes of the countries and the air transportaion were closed new measures and restrictions were taken, consumers wew directed to the internet environment. Businesses have turned to online strategies to keep up with this order. The strategy of the logistics sector is digital marketing and e-logistics activites. In this study, the effect of digital marketing and e-logistics activities on the logistics sector during the pandemic period was investigated. Kocaeli was determined as the research area. In this direction, two scales were prepared under the name of digital marketing activity scale and e-logistics activity scale. 270 people participated in the research. Research data were analyzed using SPSS 20 package program. According to the research: Digital activities differ during the pandemic period according to the time the business operates, E-logistics activities differ during the pandemic period according to the time the business operates, Digital activities of the business differ in the pandemic period according to the number of employees, E-logistics activities differ in the pandemic period according to the number of employees of the business, The digital activities of the enterprise during the pandemic period affect the e-logistics activities, the results have been achieved. It is thought that the results of the research will contribute to the literature.