Atatürk Baraj Gölü'ndeki Acanthobrama marmid Heckel 1843, Capoeta trutta (Heckel, 1843) ve Carasobarbus luteus (Heckel 1843)'un biyolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
The investigation on biological characteristics of canthobrama marmid Heckel 1843, Capoeta trutta (Heckel, 1843) and Carasobarbus luteus (Heckel 1843) in Atatürk Dam Lake
  1. Tez No: 77772
  2. Yazar: RAMAZAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ŞEVKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Barajı, Capoeta trutta, Acanthobrama marmid, Carasobarbus luteus, Büyüme, Üreme, Atatürk Dam Lake, Acanthobrama marmid, Capoeta trutta, Carasobarbus luteus, Growth, Reproduction
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz Doktora Tezi ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDEKİ Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Capoeta trutta (Heckel,1843), VE Carasobarbus luteus (Heckel,1843)' UN BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Ramazan BOZKURT Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 130 1 995- 1 997 Yılları arasında yapılan bu çalışmada Atatürk Baraj Gölündeki Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Capoeta trutta (Heckel, 1843) ve Carasobarbus luteus (Heckel, 1843)'un eşey dağılımı, boy ve ağırlık olarak büyüme ile büyüme oranları, kondisyon faktörü,eşeysel olgunluk yaşı, üreme periyodu ve yumurta verimi gibi bazı biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak Atatürk Baraj Gölünde 1 yaşında ortalama çatal boy Acanthobrama marmid de boy 10,98' cm, ağırlık 1 8, 1 lg, kondisyon faktörü 1,007; Capoeta trutta' da 8,7cm, Ağırlığı 6,45g, kondisyon faktörü 0,985; Carasobarbus luteus'ta. da boy 6,93 cm,ağırlık 8,05 gr, kondisyon faktörü 1,124 iken sırasıyla VI, DC ve IX yaşındaki Acanthobrama marmid` de 21,58cm, 1 13,96g, ağırlığa, kondisyon faktörü 1,23 12'e yükseldiği; Capoeta trutta' da 39,74cm, 859,7g Ağırlığa, kondisyon faktörü 1,374; Carasobarbus luteus'ta. da 44,4cm boya,ağırlıkl698,99g, kondisyon faktörü 1,8686'ya yükseldiği görülmüştür. Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Capoeta trutta (Heckel, 1843) ve Carasobarbus luteus (Heckel, 1843) türlerine ait boy-ağırlık ilişkileri şöyledir. Dişi Erkek Acanthobrama marmid: W=0,01009*LA3,Û02, W=0,01455*LA2,92, Capoeta trutta: W=0,00702*LA3,164121, W=0,0076246*LA3,14142 Carasobarbus luteus: W=0,01421*LA3,058, W=0,01542*LA3,03716 Acanthobrama marmid, Capoeta trutta ve Carasobarbus luteus ta eşeysel olgunluklara sırasıyla, erkekler III, İÜ, II; Dişiler ise III, III, III, yaş arasında erişirler. Acanthobrama marmid, Capoeta trutta ve Carasobarbus luteus ' ta yumurtlama dönemleri Mayıs-Temmuz; Nisan-Haziran ve Mayıs-Haziran aralarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATIONS ON BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Acanthobrama marmid Heckel, 1843 Capoeta trutta (Heckel,1843), AND Carasobarbus luteus (Heckel,1843) IN ATATÜRK DAM LAKE Ramazan BOZKURT Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Zoo Technique 1998, Page: 130 In this study the following biological characterictics of Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Capoeta trutta (Heckel, 1843), and Carasobarbus luteus (Heckel,1843) in the Atatürk Dam Lake have been examined; sex disribution, growth in length and weight, growth rates, condition factor, attainment of first maturity age, spawning period, and fecundity. The results obtained from the study showed that Acanthobrama marmid, Capoeta trutta andCarasobarbus luteus of first year old I has a mean fork lengths of 10,98 cm., 8,7 cm., 6,93 cm., mean weight of 18,1 1 gr., 6,45gr., 8.05 gr., condition factor value of 1,007, 0,985, 1,124; these figures may reach up to 21,58 cm., 39,74 cm., 44,4 cm., means weights of 1 13,96gr., 859,7 gr, 1,698,99 gr, and condition factors 1,231, 1,374, 1,8686 at ages of VI, IX and IX respectively. The calculated lenght-weight relationships for females and males are as follows; Female Male Acanthobrama marmid: W=0,01009*LA3,002 W=0,01455*LA2,92 Capoeta trutta: W=0,00702*LA3,164121 W=0,0076246*LA3,14142 Carasobarbus luteus: W=0,01421*LA3,058 W=0,01542*LA3,03716 Sexual maturities of the Acanthobrama marmid, Capoeta trutta andCarasobarbus luteus is attained at ages II, III, II for males and III, III, III for females, respectively. The spawning periods of 1he Acanthobrama marmid, Capoeta trutta andCarasobarbus luteus takes place between May- July; April- June and May- July.