Atatürk Baraj Gölü'nde mevsimsel alabalık (Oncorynchus mykiss) yetiştiriciliği
  1. Tez No: 77774
  2. Yazar: ŞIHMÜSLÜM HARTAVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Atatürk Baraj Gölü, Kafes Yetiştiriciliği
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK BARAJ GOLÜNDE MEVSİMSEL ALABALIK (Onchorynchus mykiss) YETİŞTİRİCİLİĞİ Şıhmüslüm HARTAVİ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa 41 Güneydoğu Anadolu bölgesinde GAP projesiyle 220 365 ha baraj gölü ve gölet alanı oluşacaktır. Bu alanın tahmini balık üretim potansiyeli 11 679 ton/yıl dır. Bu potansiyel Türkiye iç su üretim potansiyelinin 1/4 'i ve bölgedeki mevcut üretimin ise 9 katıdır. Yapılan hesaplamalara göre Atatürk baraj gölünde ekstansif kafes yetiştiriciliği ile 980,4 ton/yıl, yarı entansif kafes yetiştiriciliği ile 20 425 ton/yıl ve entansif yetiştiricilikle 163 400 ton/yıl balık üretmek mümkün olabilecektir. Bu araştırma Atatürk baraj gölünde 10 000 adet Gökkuşağı alabalığı üzerinde yürütülmüştür. Bu balıklar ortalama 40 g ağırlığa sahiptir ve Gaziantep ili islahiye ilçesinden alınmıştır. 4 x 4 x 4 m ebatlarmdaki kafeslere 45 adet/ m3 olacak şekilde stoklanmıştır. Kafes materyali demir iskeleli olup 210 denye 6 numara 6-8 mm göz açıklığındaki düğümsüz ağlardan oluşmuştur. Yetiştiricilik 17 kasım 1997 ile 4 Mart 1998 tarihleri arasında yapılmıştır. Yetiştiricilik süresince ortalama su sıcaklığı 10.00 C, ortalama pH 7.91 ve ortalama oksijen düzeyi 9.40 mg/1 olarak saptanmıştır. Deneneme sonucunda yem değerlendirme değeri 1.8, canlı ağırlık artışı % 403, uzunlukça artış % 50, kondisyon faktörü 1.22, mutlak artış 7.5 ve nispi artış ise 0.176 olarak bulunmuştur. Yapılan ekonomik analize göre ise net kar 509 000 000 TL, mali rantabilite % 87.49, ekonomik rantabilite % 83.46, geri ödeme süresi 1.14 yıl, kara geçiş noktası % 22 ve ortalama karlılık oranı % 98.82 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE GROWTH OF SEASONAL TROUT (Onchorynchus mykiss) IN THE ATATÜRK DAM LAKE Şıhmüslüm HARTAVİ Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science 1998, Page 41 By the GAP Project, 220 365 ha dam lake and pool, areas will be formed in Southeast Anatolian region. Fish production potential of this area is 11 679 tons per year, approximately. This potential is 1/4 portion of Turkey's production potential and nine fold of regional present production. According to estimates; with the extensive cage production, 980.4 ton per year, with the semi intensive cage production, 20425 ton per year and with the intensive cage production, 163 400 ton per year, will be produced in Atatürk dam's lake. This investigation carried out whit 10 000 trout (Onchorynchus mykiss ) in the Atatürk dam's lake. The trouts averaged 40 g weight and these were taken from islahiye district of Gaziantep province. The trouts were reared in 4 x 4 x 4 m cages as 45 trout's per m. Iron construction and non knot web of 210 denyes, number 6and 6- 8 mm openings were used as cage material. The trout raising was performed during 17th November 1997 and 4th March 1998. During the growth season, average water temperature average water pH and water oxygen level were determined, as 10 C, 7.91, 9.4 mg/1 respectively. At the end of this investigation, nutrition evaluation value was calculated as 1.8, biomes increasing as 403 %, length increase as 50 %, conditioning factor as 1.22, absolute increase as 7.5 and relative increase as 0.176. According to economical analysis, net profit was calculated 509 million TL, financial rantability 87.49 %, economical rantability 83.46 %, paying back period as 1.14 year, the profitable passing point as 22 % and average profitable rate as 98.82. KEY WORDS: Trout, Atatürk Dam Lake, Cage Growth.