Erzurum ilinde uygulanan kırsal turizm projelerinin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda incelenmesi
Analysis of rural tourism projects carried out in Erzurum in line with sustainable development goals
- Tez No: 777767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Ziraat, Tourism, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Hibe, Proje, Erzurum, Türkiye, Sustainable Development Goals, Grant, Project, Erzurum, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, Erzurum ilinde Kırsal Turizmin uygulama çalışmalarına verilen desteklerin incelenmesi, etki ve etkinlik durumunun tespit edilmesi, destekler kapsamında uygulanan çalışmalar ve eğitimler ardından katılımcıların girişimde bulunma durumlarının belirlenmesidir. Materyal ve Metod: Araştırmanın birincil verilerini Düzey 2 bölgesinde uygulanan kırsal turizmin geliştirilmesine odaklı projeler oluşturmaktadır. Merkezleri Erzurum'da bulunan KUDAKA, TKDK ve KOSGEB'den alınan veriler doğrultusunda 220 katılımcıya uygulanan anketler çalışmanın birincil veri kaynağını oluşturmaktadır. Çalışmaya ait ikincil veri kaynakları ise; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi kurum ve Birleşmiş Milletler kaynaklarından elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. Bulgular: İlde ve bölgede kırsal turizmin desteklenmesine yönelik düzenlenen proje çalışmaları ve bu çalışmalar kapsamındaki eğitim faaliyetleri ardından katılımcıların farkındalıklarının arttığı ve girişimcilik yönüyle hareketliliklerinin sağlandığı görülmektedir. Yaş, daha önce başka eğitimlere katılma durumu, girişimde bulunma ve kırsal faaliyetlerle ilgili desteklerden haberdar olanlar ile kırsal turizm eğitimine katılma durumu arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Projeler ardından girişimde bulunanların Kırsal turizm eğitimlerine katılımda daha aktif oldukları, kırsal faaliyetlere yönelik desteklerden haberdar olanların kırsal turizm eğitimlerine daha çok katıldıkları gözlemlenmiştir. Uygulanan çalışmaların eşitlik, kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda herkese ulaşacak içerikte uygulandığı, ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda sürdürülebilir kalkınmaya yönelik pozitif farkındalık geliştirdiği görülmüştür. Sonuç: Uygulanan projeler ve çalışmalara dahil olan katılımcıların kırsal turizme bakış açılarında önemli değişikliklerin olduğu, inançlarının arttığı ve konuyu alternatif gelir kaynağı olarak değerlendirmeye çalıştıkları, benzer faaliyetlere katılmak üzere harekete geçtikleri tespit edilmiştir. Uygulanan faaliyetlerin, Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının hemen hepsine katkı sağlayacak şekilde verimli sonuçlar elde edilmesine ön ayak olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In line with the Sustainable Development Goals determined by the United Nations, examining the support given to the implementation of Rural Tourism in Erzurum, determining the effect and effectiveness, the determination of the attempt status of the participants after the studies and trainings implemented within the scope of the supports. Materials and Methods: The primary data of the research consists of projects focused on the development of rural tourism implemented in the Level 2 region. The questionnaires applied to 220 participants in line with the data obtained from KUDAKA, ARDSI and KOSGEB, whose centers are in Erzurum, constitute the primary data source of the study. Secondary data sources of the study are; It consists of information obtained from institutions such as the Turkish Statistical Institute (TUIK) and United Nations sources. Results: It is seen that the awareness of the participants increased and their mobility in terms of entrepreneurship increased after the project studies organized to support rural tourism in the province and the region and the training activities within the scope of these studies. It has been observed that there is a positive relationship between age, participation in other trainings, entrepreneurship and those who are aware of the support related to rural activities and participation in rural tourism training. It has been observed that those who take initiatives after the projects are more active in participating in rural tourism trainings, and those who are aware of the supports for rural activities participate more in rural tourism trainings. It has been observed that the implemented studies are implemented in a content that will reach everyone in line with the principles of equality and inclusiveness, and it has developed positive awareness for sustainable development in economic, social and environmental terms. Conclusion: It has been determined that there are significant changes in the perspectives of the participants involved in the implemented projects and studies, their beliefs increase, they try to evaluate the issue as an alternative source of income, and they take action to participate in similar activities. It has been determined that the implemented activities lead to the achievement of productive results in a way that will contribute to almost all of the Sustainable Development Goals.