Şanlıurfa'da kullanılan pülverizatörlerin teknik özelliklerinin belirlenmesi ve kullanımda karşılaşılan problemlerin saptanması üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77784
  2. Yazar: SEVİNÇ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pülverizatör kullanımı, pülverizatör lerde aşınma, pülverizatör karakteristikleri, Sprayer using. Sprayer and nozzle wear, sprayer characteristics, sprayer problems
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞANLIURFA 'DA KULLANILAN PUL VERİZA TÜRLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE KULLANIMINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLERİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sevinç SAĞLAM Harran Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 76 Bu çalışmada, Şanlıurfa'da kullanılan pülverizatörlerin kullanımı sırasında karşılaşılan sorunlar ve çalışma özellikleri, ayar ve kullanım durumları saptanmıştır. Aşırı ilaç kullanımının azaltılması amacı ile bölgede ilaçlama yapan seçilmiş çiftçilerin kullandıkları 20 adet pülverizatör üzerinde yapılan ölçümlerle araştırma yapılmıştır. Traktöre üç nokta askı sistemi ile bağlanarak çalıştırılan, ortalama 7,5 m püskürtme çubuğu uzunluğuna sahip, 400 litre depo kapasiteli, pistonlu veya piston membranlı pompa ile çalışan 20 adet pülverizatör incelenerek test edilmiştir. Aşırı ilaç kullanımına pülverizatör ve memelerindeki aşınma, yıpranma, ayarsız ve bilinçsiz kullanımın neden olduğu saptanmıştır. Pülverizatörlerin pompa, depo, püskürtme çubuğu, püskürtme memeleri, ayar düzenleri, kontrol vanaları ve ana çatı gibi elemanlarında temizlik, bakım, ayar ve aşınma durumu incelenmiştir. Çünkü bu elemanlar birim alana atılan ilaç miktarına, meme verdisine, ilaç damla büyüklüğüne ve hedefdeki dağılım düzgünlüğüne önemli etkileri olan ilaçlamaların özelliklerini doğrudan etkileyen fonksiyonlara sahiptirler. Ayrıca, pülverizatörlerdeki aşınma, kötü ve ayarsız kullanım püskürtme paternini, damla spektrumunu ve püskürtme karakteristiklerini de değiştirmektedir. Pülverizatör ve meme plakalarında aşınma, ayarsız ve yanlış kullanım nedeni ile püskürtülen ilaç miktarlarındaki artışlar, etkisiz ilaçlamaya neden olmakta ve meydana gelen ilaç ve diğer maddi kayıplar ekonomik olarak büyük rakamlara ulaşmaktadır. Bu çalışma ile bunların minumum boyutlara çekilmesi amaçlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapılarak, pülverizatörler ile çalışmada ekonomik olarak kayıpları azaltmak veya ortadan kaldırmak ve ilaçlama etkinliğini arttırmak için bazı sonuç ve öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINATION THE CROP SPRAYER MACHINES OF CHARACTERISTICS AND USING PROBLEMS WHICH USING IN THE ŞANLIURFA Sevinç SA?LAM Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery 1998, Page: 76 In this study have been determinated the perfomance, of characteristics and running problems and accuracy of the crop boom sprayer machines in applying liquids which using in the Şanlıurfa. Twenty field sprayers which tractor-mounted, average length 7,5 m booms, 400 litre tanks and piston or diaphragm pumps were investigated and tested. The major reasons of over application pesticit have been discovered field sprayers and its nozzles which worn, bad, out of adjustment and disorderly. Pump, tank, sprayer boom, sprayer nozzle, control valve, pressure gauge, plumbing, adjusment set-up system of a field crop sprayer have been investigated. These sprayer parts have functions that direcly effect to pesticide application characteristics. These parts are importent effects that applications volume, nozzle output, droplet size and spray distribution on the target. In the field sprayer machine and its nozzle wear also change the spray pattern, droplet spectrum and sprayer characteristics. Distortions in the nozzle pattern could lead to nonuniform spray distributions causing streaks with poor pest control or an excessive amount of chemicals. In the study, it was aimed that were reduced pesticit application and increased pesticide efficiency. Some suggestions would be offered according to obtained results.