Şanlıurfa İlinde kullanılan çeşitli içme sularında yersinia enterocolitica'nın araştırılması
- Tez No: 65795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yersinia enterocolitica, içme suyu, Şanlıurfa
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İT ÖZET ŞANLIURFA İLİNDE KULLANİLAN ÇEŞİTLİ İÇME SULARINDA Yersinia enterocoUtba'nm ARAŞTIRILMASI MERCAN (KOCAERLER) Türkan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Rengin Eltem Ağustos 1997, 70 sayfa Şanlıurfa ili ve çevresinde bulunan kuyu, depo, şebeke ve kaynak suyu örneklerinde Yersinia enterocolitica'nın rastlanma sıklığının belirlenmesi amacıyla incelenen 60 su örneğinde Yersinia enterocolitica analizi yapılmıştır. Ayrıca bu su örneklerinde mikrobiyal kaliteyi saptamak amacıyla toplam aerobik canlı bakteri sayımı, toplam koliform sayımı ve E.coli sayımları yapılmıştır. Su örneklerindeki Yersinia enterocolitica araştırılması iki aşamalı zenginleştirme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Zenginleştirme yöntemi olarak Phosphate Buffered Saline (PBS) ve Modified Rappaport Broth (MRB), seçici besiyeri olarak da Cefsulodin-lrgasan-Novobiocin Agar (CİN) ve Mac Conkey Tween 80 Agar (MT) kullanılarak izolasyon yapılmıştır. Sonuç olarak toplam 60 su örneğinden 30'nun içme ve kullanma suyu kalitesinde olmadığı % 6.6'sının da Yersinia enterocolitica içerdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCHING FOR Yersinia enterocolitica'nın DIFFERENT TYPES OF DRINKING WATER SAMPLES TAKEN FROM ŞANLIURFA MERCAN (KOCAERLER) Türkan Msc in Biology Supervisor, Assoc. Doc. Dr. Rengin Eltem August 1997, 70 pages Weii, depot, ring and the spring water samples has been teken from Şanlıurfa and its surroundings to determine the frequency of the meeting of Yersinia enterocolitica, 60 water samples were examined. To evaluate the results of these analysises for the microbial quality of these samples, the count of total aerobic living bacteria, total coliform bacteria and £.coli were determined. Well, depot, ring and the spring water samples were examined for Yersinia enterocolitica by using two step enrichment procedure. Isolation was done by using Modified Rappaport Broth (MRB), and Phosphate Buffered Saline as enrichment medium Cefsulodin-lrgasan-Novobioein Agar (CIN) and Mac Conkey Tween 80 Agar as selective medium. Finally, 30 of the water samples were not determined in the quality of drinking water while 6.6 % of the samples contained Yersinia enterocolitica. Keywords; Yersinia enterocolitica, Drinking water, Şanlıurfa