Et restoranlarının iç mekân atmosferi: Gastronomi-içmimari arakesitinde temel ilkeler
Interior atmosphere of steakhouse: Basic principles in gastronomy and interior architecture
- Tez No: 777854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Atmosfer, İç Mekân, Konsept Restoran, Et Restoranı, Atmosphere, Interior, Concept Restaurant, Steakhouse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bireyler yaşamları boyunca çevrelerindeki fiziksel ve sosyal faktörlerden etkilenmekte ve duygu, tutum ve davranışlarını bu çevresel faktörlere bağlı olarak yönlendirmektedir. Atmosfer, fiziksel ve sosyal çevre faktörleriyle oluşan ve bireyleri etkileyen bir çevre ögesi olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan bir konsept restoran olarak nitelendirilen et restoranları, dünyada son yıllarda yaygınlaşmakta ve literatürde pazarlama ve yönetime yönelik avantajları ile ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı, et restoranlarının iç mekân atmosferi ilkelerinin belirlenmesi ve uygulamaya yönelik bir model önerisi sunulmasıdır. Araştırmayla, literatürde sınırlı sayıda olan konsept restoran, et restoranı çalışmaları ve gastronomi ile iç mimari alanını birleştiren farklı araştırmalara katkı hedeflenmektedir. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Soru formu tekniği ve ölçüt örnekleme yöntemiyle 410 katılımcıdan toplanan veri, frekans analizi ve crosstab analizlerinden faydalanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda et restoranlarının doğal ve vahşi yaşam teması ile uygunluk gösteren bulgulara ulaşılmış ve bir tasarım üslubu oluşturmak üzere uygulama model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals are affected by the physical and social factors around them throughout their lives and direct their emotions, attitudes and behaviors depending on these environmental factors. The atmosphere is defined as an environmental element formed by physical and social environmental factors and affecting individuals. On the other hand, steakhouses which are considered as a concept restaurant, have become widespread in the last 20 years in the world and are discussed in the literature with their advantages for marketing and management. The aim of the research is determining the indoor atmosphere principles of steakhouses and proposing a model for application. The research aims to contribute to concept restaurant, steakhouse and gastronomy and interior architecture studies which are limited in the literature. In the research quantitative techniques were used. The data were collected from 410 participants with the survey technique and analyzed by using frequency analysis and crosstab analysis. As a result, it was seen that findings compatible with the natural and wildlife theme of the steakhouse. Also, model suggestion was presented to create a design style.