Elit 18-24 yaş oryantiring sporcularının saldırganlık tutumları ve sportmenlik davranış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Ankara il örneği)
Investigation of the relationship between the attitudes of aggression and the levels of sportsmaning behavior of elite 18-24 orientring athletes (Ankara provincial example)
  1. Tez No: 777857
  2. Yazar: ÖMER ASLIVAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE UCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elit Oryantiring, Saldırganlık, Sportmenlik, Elite Orienteering, Aggression, Sportsmanship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada elit oryantiring sporcularının saldırganlık tutumları ve sportmenlik davranış düzeyleri arasındaki ilişki incelenecektir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı; elit oryantiring sporcularının saldırganlık tutumlarının analiz edilmesi, sportmenlik davranış düzeylerinin incelenmesi ve saldırganlık tutumları ile sportmenlik davranış düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda araştırmanın örneklemini Ankara ilinde yaşayan ve oryantiring sporuyla ilgilenen 113 birey oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılacaktır. Araştırma kapsamında ölçekler arası ilişki düzeyini ve bu ilişkinin ne yönde olduğunun belirlenmesi için korelasyon analizi gerçekleştirilecektir. Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği için normal dağılım sergileyen verilerin analizinde iki değişkenin bulunduğu durumlarda t-testi, ikiden daha çok değişkenin olduğu durumlarda ise“tek yönlü ANOVA”testi kullanılacaktır. Anlamlı farklılığın bulunduğu durumlar için ise ikinci düzey olan“Turkey HSD”değerine bakılacaktır. Sonuç olarak; sosyo-demografik değişkenler ile saldırganlık tutumları ve sportmenlik davranış düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkeni bakımından saldırganlık tutumunda erkeklerin kadınlardan, sportmenlik davranışında ise kadınların erkeklerden anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir. Yaş değişkeni bakımından değerlendirildiğinde saldırganlık tutumunun gençlerde yaşı daha ilerde olan bireylere göre daha yüksek olduğu; sportmenlik davranışında ise yaşı daha ilerde olan bireylerde gençlere göre daha yüksek bir anlamlılık sergilediği görülmektedir. Eğitim durumu açısından saldırganlık tutumunun düşük eğitim düzeyine sahip bireylerde daha yüksek olduğu görülürken; sportmenlik davranışında ise eğitim seviyesi yüksek bireylerde daha yüksek olduğu görülmektedir. Medeni durum değişkeni bakımından herhangi bir anlamlı ilişkinin varlığına rastlanılmamıştı r. Oryantiring branşıyla ilgilenme süresi değişkeni ile saldırganlık tutumu arasında deneyimi düşük bireylerde saldırganlık düzeyinin yüksek olduğu; sportmenlik davranışı düzeyi arasında ise spor deneyimi yüksek bireylerde sportmenlik tutumunun daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak elit oryantiring sporcularının saldırganlık tutumları ve sportmenlik davranış düzeyleri arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the aggressive attitudes and sportsmanship behavior levels of elite orienteering athletes will be examined. In this direction, the aim of this research is to analyze the aggression attitudes of elite orienteering athletes, to examine their sportsmanship behavior levels and to reveal the relationship between aggression attitudes and sportsmanship behavior levels. In this context, the sample of the research consists of 113 individuals living in Ankara and interested in orienteering. SPSS 25.0 package program will be used for data analysis in the research. Within the scope of the research, correlation analysis will be carried out to determine the level of relationship between scales and the direction of this relationship. For the Multidimensional Sportsmanship Orientation Scale and the Buss-Perry Aggression Scale, the t-test will be used when there are two variables in the analysis of the data with normal distribution, and when there are more than two variables, the“one-way ANOVA”test will be used. For cases where there is a significant difference, the second level“Turkey HSD”value will be considered. As a result, it was concluded that there is a significant relationship between socio-demographic variables, aggression attitudes and sportsmanship behavior levels. In terms of gender variable, it is seen that men show a significant difference from women in aggression and women differ from men in sportsmanship behavior. When evaluated in terms of the age variable, it is seen that the aggression attitude is higher in young people than in older individuals, and it has a higher significance in sportsmanship behavior in older individuals than in young people. In terms of educational status, it is seen that the aggression attitude is higher in individuals with lower education level, while it is seen that it is higher in sportsmanship behavior in individuals with higher education level. No significant relationship was found in terms of marital status variable. It was concluded that the level of aggression is high in individuals with low orienteering sports experience between the variable of orienteering sports experience and aggression attitude, and the level of sportsmanship behavior is higher in individuals with high orienteering sports experience. Finally, it is seen that there is a significant and negative relationship between the aggression attitudes and sportsmanship behavior levels of elite orienteering athletes.