Aliya İzzetbegoviç'in din ve siyaset felsefesinde ana temalar
Main themes in Aliya İzzetbegovic's philosophy of religion and politics
- Tez No: 777858
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Eşitlik, Özgürlük, İslam, Üçüncü Yol, Ahlak, Bağımsızlık, Justice, Equality, Freedom, Islam, Third Way, Morality, Independence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Aliya İzzetbegoviç'in Din ve Siyaset Felsefesinde Ana Temalar olarak ele aldığım bu çalışmada, Aliya'nın yaşamı, bulunduğu coğrafya ve fikir dünyası ele alınmaktadır. Çalışmada ilk olarak Aliya'nın hayatı ve eserleri ele alınmış, daha sonra ise Aliya İzzetbegoviç'in felsefeye olan bakış açısı irdelenmiştir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde Doğulu düşünceye sahip bir Batılı olarak İslam dünyasının içinde yaşadığı sorunlara getirdiği çözüm önerileri ele alınmıştır. Aliya'nın yaşantısında kaynak aldığı eşitlik, özgürlük ve adalet terimleri çerçevesinde Bosna Hersek toplumuna İslam'ın çıkış yolu olduğu anlatılmıştır. Toplumuna Batı'nın fikir ve düşünce yapısının, Doğu'nun ise inanç ve ahlak yapısından yararlanması gerektiği mesajlarını vermiştir. Aliya'nın Müslüman ülkelerde yaşanan her şeyin İslam'a mal edilmesini eleştirdiği ve İslam'ı doğru anladığımızda bahsedilen konuların tümünün insan hayatıyla çelişmediği ele alınmıştır. Müslümanların birlik ve beraberliğini daima koruması gerektiği İslam Dünyası'nın çıkış noktası olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study titled Main Themes in Aliya Izzetbegovic's Philosophy of Religion and Politics, Aliya's life, geography and world of ideas are discussed. Initially the study deals with Aliya's life and works, and then Aliya Izzetbegovic's perspective on philosophy is analyzed. In the later parts of the study, Aliya as a Westerner with an Eastern thought, his proposed solutions to the problems faced by the Islamic world are addressed. The terms of equality, freedom and justice in which is a foundation of the Aliya's life were used as a framework to explain to the society of Bosnia and Herzegovina that Islam is the salvation path. He conveyed the messages to his society that they should benefit from the ideas and mindset of the West; and the beliefs and morals of the East. The idea of Aliya's criticizing the attribution of everything that happens in Muslim countries to Islam and that when we understand Islam correctly, all of the issues mentioned do not contradict human life, has been discussed. Lastly, it has been emphasized that Muslims should always preserve their unity and solidarity as it is the starting point of the Islamic World.