Transfer harcamalarının bütçe içerisindeki payı 2010-2020 Türkiye örneği
The share of transfer expenditures in the budget and the example of 2010-2020 Turkey
- Tez No: 777906
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERSEN ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Transfer harcamaları, Bütçe, Cari Transferler, Sermaye transferleri, Transfer spending, Budget, Current transfers, Capital transfers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye-Vergi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İlknur ÇELİK, Transfer harcamalarının bütçe içerisindeki payı ve 2010- 2020 Türkiye örneği, Ankara, 2022. 20. yüzyılın ortalarına doğru literatüre giren bir terim olan transfer harcamaları, mal ve hizmet elde etme amaçlı olmayıp, toplumu sosyal olarak güçlü tutmak için tasarlanmış, daha yardım amaçlı ve doğrudan gelir dağılımına etkisi olan harcamalardır. Bu özellikler transfer harcamalarını kamu harcamaları arasında farklı bir yere koymaktadır. Kamu harcaması kavramı nedir, özellikleri nelerdir, ekonomik doktrinlerin bu harcamayı nasıl gördüğü, artışın sebepleri, kamu harcaması ayrımına ne tür harcamaların dahil edildiği ve transfer harcamalarının özellikleri ve çeşitlerine değinilmiştir. Birinci bölümde genel olarak kamu harcamaları genel bir bakışla ele alınmıştır. İkinci bölümde, gelir dağılımı, gelir türleri ve transfer harcamaları ile ilişkisi detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca ikinci bölümde gelir dağılımını düzeltmeye yönelik tedbirlere değinilmiştir. Bu politikalardan en önemlisi olan kamu harcama politikasına değinilmiştir. Gelir ve cari harcamalar üzerinde en büyük etkiye sahip olan transfer harcamaları kalemi, devlet harcama politikası bağlamında kapsamlı bir şekilde tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, transfer harcamalarının Türkiye bütçesindeki payı gösterilmiş, bütçeyi etkileyen faktörler belirtilmiş ve Türkiye'nin bütçe sistemindeki transfer harcamaları ve bu transfer harcamalarının Türkiye bütçesine etkisi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
İlknur ÇELİK, The share of transfer expenditures in the budget and the example of 2010-2020 Turkey, Ankara, 2021. 20th century. Transfer spending, a term that entered the literature towards the middle of the literature, is not for the purpose of acquiring goods and services, but is expenditure designed to keep society socially strong, more aid-aimed, and direct Impact on income distribution. These features put transfer spending in a different place among public spending. What is the concept of public expenditure, what are its characteristics, how the economic doctrines see this expenditure, what causes the increase, what type of expenditure is included in the distinction of public expenditure and the characteristics and types of transfer expenditure are mentioned in the first chapter . In the first part, general public expenditure is discussed in an overview. In the second part, income distribution, types of income and their connection with transfer expenditure are discussed in detail. In addition, measures to correct income distribution are mentioned in the second part. Among these policies, the most important one, public spending policy, was mentioned. The item of transfer spending, which has the greatest impact on revenue and current expenditure, has been extensively discussed in the context of government spending policy. In the third chapter, the share of transfer spending in the budget of Turkey was shown, the factors influencing the budget were specified, and the transfer spending in Turkey's budget system and the impact of these transfer spending on Turkey's budget were emphasized.