Prematür overyan yetmezliği olan kadınların yaşadıkları sorunlar ve baş etme deneyimleri
Problems and coping experiences of women with premature ovarian failure
- Tez No: 777908
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SERÇEKUŞ AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Prematür Overyan Yetmezlik, Başetme, Nitel araştırma, Erken Menopoz, Premature Ovarian Failure, Coping, Qualitative research, Early Menopause
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ülkemizde POY tanısı alan kadınların yaşadıkları sorunlar ve baş etme deneyimlerine yönelik kalitatif bir çalışma bulunmamaktadır. Araştırma, Prematür Overyan Yetmezliği olan kadınların yaşadıkları sorunların ve baş etme deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Spontan Prematür Overyan Yetmezliği olan, 18- 40 yaş ve arasında olan, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 20 kadın alınmıştır. Örnekleme alınan kadınlara sosyal medya platformu olan instagram üzerinden Prematür Overyan Yetmezliği olan kadınların takip ettiği hesaplar kullanılarak ulaşılmıştır. Veriler, derinlemesine görüşme tekniği ile yarı yapılandırılmış form kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler 3 tema altında toplanmıştır: Fiziksel ve Psikolojik Sorunlar, Sosyal sorunlar, Baş etmedir. POY tanısı kadınlar için travmatiktir. Kadınların, sosyal yaşamlarını, ikili ilişkilerini ve yaşam kalitelerini olumsuz etkilediği görülmüştür. Yaşam şekillerini değiştirerek, olumlu bakış açısı sağlayarak, yeterli desteğin verilmesiyle yaşam kalitelerinin arttırılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In our country, there is no qualitative study on the problems and coping experiences of women diagnosed with POI. The research was conducted to determine the problems and coping experiences of women with Premature Ovarian Failure. Twenty women with Spontaneous Premature ovarian failure, aged between 18-40 years, without any psychiatric disease and volunteering to participate in the study were recruited. The sampled women were reached via Instagram, a social media platform, using the accounts followed by women with premature ovarian failure. The data were obtained by using in-depth interview technique and a semi-structured form. Content analysis method was used to analyze the data. The data were collected under 3 themes: Physical and Psychological Problems, Social Problems, Coping. The diagnosis of POI is traumatic for women. It has been observed that women negatively affect their social lives, bilateral relations and quality of life. By changing their lifestyles, providing a positive perspective, and providing adequate support, their quality of life can be increased.