Over torsiyonu tanısı ile opere olan hastalarda preoperatif ve postoperatif anti-müllerian hormon değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of preoperative and postoperative anti-mullerian hormone values in patients operated with diagnosis of ovarian torsion
  1. Tez No: 777909
  2. Yazar: ERKAN YERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN KUTLAR, YRD. DOÇ. DR. SEYHUN SUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over torsiyonu, Detorsiyon, Ooferopeksi, Anti-müllerian hormon, Ovarian torsion, oophoropexy, detorsion, Anti-mullerian hormone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir sağlık merkezinde over torsiyonu olan hastalarda detorsiyon ameliyatının serum AMH düzeylerine etkisini belirlemektir. Bu retrospektif kohort çalışmasına, 2020 ile 2022 yılları arasında üçüncü basamak bir sağlık merkezinde over detorsiyonu yapılmış over torsiyonu olan 23 hasta dahil edildi. Örneklem büyüklüğü yeterliydi ve prediktör sayısı lineer bir regresyon modeli geliştirmede yeterince tutucuydu. Bu çalışmanın klinik modelinde 23 hasta vardı ve altı aday öngörücü yerleştirildi (df = 6). Regresyon sonuçları altı yordayıcının (yaş, torsiyon tarafı, operasyon şekli, detorsiyon, detorsiyon + kistektomi, ameliyat sonrası geçen süre) varyansın %92,3'ünü açıkladığını göstermiştir (R2=.923, Düzeltilmiş R2=.81, F istatistiği=8,32, p= 0,001). Ameliyat öncesi AMH ile ameliyat sonrası AMH arasında anlamlı bir ilişki vardı (p < 0.002). Over detorsiyonu olan hastalarda postoperatif AMH ile preoperatif AMH arasında anlamlı ilişki temel bulgudur. Hastalarda detorsiyon yapılması over rezervini koruyucu etki sağlamaktadır. Ancak over torsiyonu için herhangi bir ameliyat yapılmadan önce hastalar yumurtalık rezervinin azalmasının olası riskleri hakkında bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
For this purpose, a tertiary health center is determined for the serum AMH trend of detorsion surgery in the region with ovarian torsion. This prospective cohort is ongoing, including 23 patients with ovarian torsion who underwent ovarian detorsion at a tertiary care center between 2020 and 2022. The sample sizes were adequate and the predictive lifetimes were adequate in developing a regression model. This study clinical model included 23 patients and estimates six candidates (df = 6). Regression results showed that six predictors(age, torsion side, type of operation, detorsion, detorsion + cystectomy, postoperative time) explained 92.3% of the variance (R2=.923, Adjusted R2=.81, F statistic=8.32, p= 0.001). There was a correlation between preoperative AMH and postoperative AMH (p < 0.002). A significant relationship between postoperative AMH and preoperative AMH in cells with ovarian detorsion is the main finding. Detorsion in patients provides a protective effect on ovarian reserve. However, before any surgery is performed for ovarian torsion, patients should be informed about the possible risks after the end of their ovarian reserve.