Aile hekimlerinin bebek izlem bilgi düzeyi
Knowledge levels of family physicians on infant follow up
  1. Tez No: 777974
  2. Yazar: BEYZA KARATAŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN EKERBİÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, Bebek izlemi, Bilgi düzeyi, Family doctor, baby follow up, knowledge level
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu araştırmada amacımız 0-1 yaş aralığındaki bebeklerin birinci basamak izlemleri konusunda aile hekimlerinin mevcut kılavuza ne kadar hakim olduklarını, kılavuz yönergelerinin hangilerini ne kadar uyguladıklarını ve bilgi düzeylerinin ihtisas durumu, cinsiyet ve mesleki tecrübe ile ilişki düzeyini belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız Türkiye genelinde, herhangi bir örneklem çekilmeden, sosyal medya grupları üzerinden ulaşılan 264 aile hekimi ile yapılan tanımlayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Verilerin analizinde betimsel analizler, ilişkisiz örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmamız sonucunda Bebek, Çocuk, Ergen İzlem Protokollerinden faydalanma sıklığı fazla olan hekimlerin, bebek izlem konusundaki bilgi düzeyinin yeterli olduğu görüldü. Hekimlerinin bilgi düzeyleri arasında cinsiyet, unvan ve tecrübelerine göre anlamlı bir fark bulunamadı. Hekimlerin aşı takvimi, GKD, topuk kanı, hiperbilirubinemi, anne sütü ve ek gıda, diş sağlığı, büyüme eğrileri konularındaki bilgilerinin yeterli; demir ve D vitamini profilaksisi, göz taraması, motor ve bilişsel gelişim takibi, GİDR, bebekte enfeksiyon, hiperlipidemi taraması, inmemiş testis hakkındaki bilgilerinin ise yetersiz olduğu görüldü. Uzmanlık eğitiminin prematüre bebeğe yaklaşım, aşı, görme taraması, bebekte enfeksiyon konularındaki bilgi düzeylerinin; pratisyen hekimlerin ise D vitamini profilaksisi ve topuk kanı hakkındaki bilgi düzeylerinin fazla olduğu bulundu.Mesleki tecürbesi fazla olan hekimlerin demir eksikliği konusunda daha fazla bilgiye sahip olduğu görüldü. SONUÇ: Sonuç olarak; aile hekimlerinin bebek izlemleri konusunda aralıklı olarak hizmet içi eğitime alınmaları, bu izlemlerle alakalı hazırlanan kılavuzları takip edebilmeleri için zaman sorunsalını aşabilecekleri planlamalar yapılmalı, aile hekimliği uzmanlık eğitiminde çocuk sağlığı ve hastalıkları rotasyonunun içeriğinin bu izlemler konusunda revize edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In this study, our aim is to determine the level of knowledge of family physicians about the current guideline, how much they apply the guidelines, and the relationship between their knowledge level, specialization status, gender, and professional experience in primary care follow-up of infants aged 0-1. However, it is aimed to discuss that inadequate applications can be supported with trainings. APPLIANCES AND METHODS: This is a descriptive cross-sectional study conducted with 264 family physicians reached through social media groups, without being selected. Descriptive analyzes, t-test for unrelated samples, one-way analysis of variance (ANOVA) and simple linear regression analysis were used in the analysis of the data. FINDINGS: As a result of our study, it was seen that the physicians who use the Baby, Child and Adolescent Monitoring Protocols have a high level of knowledge about infant follow-up. There was no significant difference between the knowledge levels of the physicians according to their gender, title and experience. Physicians have sufficient knowledge on vaccination schedule, DDH, heel blood, hyperbilirubinemia, breast milk and supplementary food, dental health, growth curves; It was observed that the information about iron and vitamin D prophylaxis, eye screening, motor and cognitive development follow-up, GIDR, infant infection, hyperlipidemia screening, undescended testis was insufficient. The knowledge level of specialist physicians on approach to premature baby, vaccination, vision screening, infant infection is higher than general practitioners; It was found that the knowledge level of general practitioners about vitamin D prophylaxis and heel blood was higher than that of specialist physicians. It was observed that physicians with more professional experience had more information about iron deficiency. CONCLUSION: Arrangements should be made for family physicians to be aware of the current guidelines, and it was thought that they should be trained regularly on baby follow-ups. However, the education of pediatric health and diseases needs to be revised regarding this issue.