Aile Sağlığı Merkezinde takipli lohusaların doğum sonrası yaşam kalitelerinin ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of postpartum quality of life and influencing factors in puerperal women followed up at a Family Health Center
  1. Tez No: 990351
  2. Yazar: ÖMER BAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKUT ETÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, anne sağlığı, doğum sonrası dönem, sosyal destek, yaşam kalitesi, Family practice, maternal health, postpartum period, social support, qualiy of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Doğum sonu dönem, kadının yaşamında hem fizyolojik hem de psikososyal açıdan önemli değişimlerin yaşandığı, anne ve bebek sağlığının yakından izlenmesi gereken bir süreçtir. Bu dönemde annelerin yaşam kalitesinin korunması ve geliştirilmesi, anne–bebek sağlığının sürekliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma, Aile Sağlığı Merkezinde takipli lohusaların doğum sonrası yaşam kalitelerinin ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma 205 lohusa ile yürütülmüştür. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak online ortamda toplanmış; elde edilen verilerin analizi SPSS 25.0 yazılımı ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Katılımcıların DSYKÖ toplam puan ortalaması 21,36 ± 2,83 SS olup, genel yaşam kalitelerinin iyi düzeyde olduğu saptanmıştır. Alt boyutlar arasında en yüksek puan“Eş ilişkisi”(24,77 ± 3,83), en düşük puan ise“Sağlık durumu”(19,62 ± 5,69) alt boyutunda elde edilmiştir. Eğitim düzeyi, gelir durumu, çalışma durumu, doğum şekli ve gebeliğin planlanma durumu yaşam kalitesi üzerinde anlamlı fark yaratmıştır (p <0,05). Planlı gebelik, yüksek eğitim ve gelir düzeyi, normal doğum ve çalışan olma durumu yaşam kalitesini olumlu etkileyen faktörler olarak belirlenmiştir. DSYKÖ alt boyutları arasında pozitif yönde güçlü korelasyonlar bulunmuş; en yüksek ilişki psikolojik durum ile DSYKÖ toplam puanı arasında saptanmıştır (r = 0,839; p <0,001). SONUÇ: Araştırma sonucunda lohusaların doğum sonu yaşam kalitelerinin genel olarak iyi düzeyde olduğu, ancak fiziksel sağlık ve psikolojik iyilik hâli alanlarında ek desteğe gereksinim duydukları saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda, aile hekimliği uygulamalarında yer alan bütüncül yaklaşım, koruyucu sağlık hizmetleri, psikososyal değerlendirme ve aile odaklı bakım ilkelerinin doğum sonrası izlem süreçlerine etkin biçimde entegre edilmesi önerilmektedir. Ebe, hemşire ve aile hekimlerinin iş birliği içinde danışmanlık, psikososyal destek ve eğitim hizmetlerini güçlendirmeleri, annelerin yaşam kalitesinin sürdürülebilir biçimde artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of postpartum quality of life and influencing factors in puerperal women followed up at a family health center INTRODUCTION AND AIM: The postpartum period is a critical phase in a woman's life, characterized by significant physiological and psychosocial changes that require close monitoring of both maternal and infant health. Maintaining and improving mothers' quality of life during this period is essential for the continuity of maternal and neonatal well-being. This study aimed to evaluate the postpartum quality of life of mothers followed in Family Health Centers and to identify the factors affecting it. METHOD: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 205 or postpartum women. Data were collected online using the“Introductory Information Form”and the“Maternal Postpartum Quality of Life (MAPP-QOL)”. Data analysis was performed using SPSS 25.0 software. RESULTS: The mean total MAPP-QOL score of the participants was 21.36 ± 2.83, indicating a generally good level of quality of life. Among the sub-dimensions, the highest mean score was in“Spousal Relationship”(24.77 ± 3.83), and the lowest in“Health Status”(19.62 ± 5.69). Education level, income, employment status, type of delivery, and pregnancy planning status significantly affected quality of life (p <0.05). Planned pregnancy, higher education and income levels, normal delivery, and being employed were identified as factors positively influencing quality of life. Positive and strong correlations were found among the MAPP-QOL sub-dimensions, with the strongest correlation between psychological well-being and the total score (r=0.839; p<0.001). CONCLUSION: The findings indicated that while the overall postpartum quality of life was good, additional support was needed in the areas of physical health and psychological well-being. It is recommended that holistic approaches, preventive health services, psychosocial evaluation, and family-centered care principles within family medicine be effectively integrated into postpartum follow-up. Strengthening counseling, psychosocial support, and educational services through collaboration among midwives, nurses, and family physicians may contribute to sustainably improving mothers' quality of life.