Okul öncesi eğitimde tematik öğretim yaklaşımıyla iklim okuryazarlığı bağlamında iklim değişikliği eğitimi eylem araştırması
Climate change training action research in the context of climate literacy with thematic teaching approach in preschool education
  1. Tez No: 778025
  2. Yazar: HÜLYA SABANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN FEYMAN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, iklim okuryazarlığı, okul öncesi eğitim, tematik öğretim yaklaşımı, Climate change, climate literacy, preschool education, thematic teaching approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Günümüzde çocuklar zehirlenme, tahribat, sızıntı, kuraklık, kirlilik, orman yangınları ve mevsimsel olmayan aşırı hava olayları gibi çevresel koşullarla karşı karşıyadır. Bu tür durumlara ilişkin çocukların bilgilendirilmesi, çevresel kararlara dâhil edilmesi ya da fikirlerinin alınması önemlidir. Toplumda iklim değişikliğine dair derin bir anlayışın gelişmesi ancak bireylerde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına okul öncesi yaşlardan başlanması ile mümkündür. Bu bağlamda çalışmanın amacı okul öncesi eğitim alan çocuklarda iklim okuryazarlığının ve iklim değişikliği farkındalığının geliştirilmesidir. Bu araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Artvin il merkezinde yer alan bağımsız bir anaokulunda 28 Şubat 2022 ve 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında on hafta süreyle yürütülmüştür. Yöntem olarak nitel araştırma modellerinden eylem araştırması benimsenmiştir. Çalışma grubu 12 kız ve 10 erkek çocuktan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında tematik öğretim yaklaşımına göre on haftalık bir eylem araştırması tasarlanmış ve bu çerçevede planlanan etkinliklere yer verilmiştir. Uygulama sonrasında çocuklarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler betimsel analizle çözümlenmiş, bulgular kategorize edilerek sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre okul öncesi eğitim alan çocukların iklim değişikliğine dair neden sonuç ilişkisi kurdukları, iklim değişikliği karşısında ne tür önlemler almaları gerektiğini öğrendikleri bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda okul öncesi eğitim programının çocuklarda iklim okuryazarlığı ve iklim değişikliği farkındalığı kazandırmaya yönelik öğrenme hedefleri yönünden güncellenmesi önerilebilir. Araştırmacılar erken yaşta verilen iklim değişikliği programlarının uzun süreli etkilerine odaklanan çalışmalar yürütebilirler.
Özet (Çeviri)
Children today face environmental conditions such as poisoning, destruction, leakage, drought, pollution, forest fires and non-seasonal extreme weather events. It is important to inform children about such situations, to include them in environmental decisions or to get their opinions. The development of a deep understanding of climate change in the society is only possible by starting education and awareness-raising activities in individuals from pre-school ages. In this context, the aim of the study is to develop climate literacy and climate change awareness in preschool children. This research was carried out for ten weeks between 28th February 2022 and 12th May 2022 in an independent kindergarten located in the city center of Artvin in the 2021-2022 academic year. As a method, action research, one of the qualitative research models, was adopted. The study group consists of 12 girls and 10 boys. Within the scope of the research, a ten-week action research was designed according to the thematic teaching approach and the activities planned within this framework were included. After the application, semi-structured interviews with the children were implemented. The data were analyzed by descriptive analysis, and the findings were presented by categorizing. According to the results obtained from the research, it was found that the children who received preschool education established a cause-effect relationship about climate change and learned what kind of precautions they should take against climate change. In line with the findings obtained from the research, it can be suggested that the preschool education program be updated in terms of learning objectives aimed at raising children's climate literacy and climate change awareness. Researchers can conduct studies that focus on the long-term effects of climate change programs delivered at an early age.