Genç boksörlerde akut kafein alımının motorik ve bilişsel performansları üzerine etkisi
The effect of acute caffeine intake on motoric and cognitive performances in young boxers
- Tez No: 778041
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kafein, Boks, Performans, Genç Boksörler, Boks Performansı, Caffeine, Boxing, Performance, Young Boxers, Boxing Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ergojenik bir yardımcı olarak kafeinin performans arttırıcı etkisi bilinmekte ve çeşitli sporcu grupları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Her branşın kendine özgü gereksinimleri olduğundan kafeinin ergojenik etkisi branşlar özelinde incelenmekte fakat boks performansına odaklanan çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Kafeinin performans artırıcı etkisi genç sporcularda ise belirsizdir. Bu bağlamda çalışmamızın amacı elit genç boksörlerde akut kafein takviyesinin etkisini incelemektir. Araştırma tek kör plasebo kontrollü deneysel yönteme uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırma grubunu 17-20 yaş aralığında, aktif olarak boks branşı ile ilgilenen, 10 elit genç erkek boksör oluşturmaktadır. Araştırmada sağ ve sol el pençe kuvveti testleri, sağ ve sol kol gülle atma testleri, dikey ve yatay sıçrama testleri, anaerobik güç testi, T-test, STROOP Testi ve yumruk frekansını belirlemek için simüle edilmiş bir boks performans testi kullanılmıştır. Veriler iki faktörlü ANOVA ve bağımlı gruplar için t-testi kullanılarak IBM SPSS Statistics 26 programında analiz edilmiş, araştırmanın doğası gereği sadece iki faktörlü ANOVA sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, kafein grubu sağ el gülle atma ve dikkat testi skorlarında, plasebo grubunda ise pençe kuvveti, sağ el gülle atma, yatay sıçrama ve dikkat testi skorlarında istatistiksel olarak iyileşme görülmüştür. Anlamlı artışlar bununla sınırlı olsa da hem kafein hem de plasebo gruplarında birçok test sonucu oransal olarak ciddi iyileşmeler göstermiştir. Elit düzey sporcularda performanstaki çok küçük değişimlerin müsabaka sonuçlarını etkileyebileceği bilindiğinden bu sonuçlar önemlidir. Kafein grubu ve plasebo gruplarındaki artış karşılaştırıldığında, performanstaki artışların farklılaşmadığı yani kafein takviyesinin plasebo takviyesine göre daha etkili olmadığı görülmüştür. Bu sonuçlar elit genç boksörlerde kafein uygulamasının performansı artırabileceğini ve bunun yanında plasebo uygulamasının da performansı kafein uygulamasına benzer şekilde veya daha fazla artırabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
As an ergogenic aid, the performance-enhancing effect of caffeine is known and widely used by various groups of athletes. Since each branch has its own requirements, the ergogenic effect of caffeine is examined in terms of branches, but the number of studies focusing on boxing performance is very limited. The performance enhancing effect of caffeine is unclear in young athletes. In this context, the aim of our study is to examine the effect of acute caffeine supplementation in elite young boxers. The study was designed in accordance with a single-blind placebo-controlled experimental method. The research group consists of 10 elite young male boxers between the ages of 17-20, who are actively interested in boxing. In the research, right and left hand grip strength tests, right and left arm shot put tests, vertical and horizontal jump tests, anaerobic power test, T-test, STROOP Test and a simulated boxing performance test to determine punch frequency were used. The data were analyzed in IBM SPSS Statistics 26 program using two-factor ANOVA and t-test for dependent groups. Due to the nature of the research, only two-factor ANOVA results are presented in tables. According to the results of the study, statistical improvement was observed in the right hand shot put and attention test scores in the caffeine group, and in the grip strength, right hand shot put, horizontal jump and attention test scores in the placebo group. Although significant increases were limited to this, many test results showed significant improvements in both the caffeine and placebo groups. These results are important as it is known that very small changes in performance in elite level athletes can affect the results of the competition. When the increase in the caffeine group and placebo groups were compared, it was seen that the increases in performance did not differ, that is, the caffeine supplementation was not more effective than the placebo supplementation. These results suggest that caffeine supplementation can improve performance in elite young boxers and that placebo supplementation can improve performance similarly or more than caffeine supplemantation.