Yapraktan çinko uygulamasının aşılı ve aşısız karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinin verim ve verim parametreleri üzerine etkisi
The effect of zinc foliar on the yield and yield parameters of the grafted and ungrafted watermelon (Citrullus lanatus) plant
  1. Tez No: 778061
  2. Yazar: YUSUF MURAT KEÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko, Karpuz, Yapraktan Uygulama, Verim, Kalite, Zinc, Watermelon, Foliar Application, Yield, Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, aşılı ve aşısız karpuz bitkilerinin verim ve verim parametreleri üzerine yapraktan farklı dönem ve dozlarda uygulanan çinko besin elementinin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çinko uygulamaları, karpuz bitkisinin çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme dönemlerinde 0, 25, 50 ve 75 mg/l doz miktarlarında uygulanmıştır. Çalışma, parsellerin her birinde 6 bitki olmak üzere toplam 48 parselde açık tarla koşullarında yürütülmüştür. Elde edilen bulgular incelendiğinde karpuz fidelerinin aşılı ve aşısız olması, meyve verim ve verim parametreleri üzerine farklı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çiçeklenme dönemindeki aşısız karpuz bitkilerine 25 mg/l çinko uygulamasının kontrol bitkilerine göre verim değerleri karşılaştırılmıştır ve verimi %10.7 artırdığı gözlemlenmiştir. Aşılı karpuz bitkilerinde ise 75 mg/l çinko uygulaması kontrol bitkileri ile karşılaştırıldığında verimi %15.77 artırdığı tespit edilmiştir. Çiçeklenme öncesi çinko uygulamalarının aşısız karpuz bitkilerine 75 mg/l doz uygulamasının kontrol verim değerlerine göre verimi yaklaşık olarak %15.9 artırdığı tespit edilmiştir. Aşılı bitkilere çiçeklenme öncesi çinko uygulamalarının verim ve verim parametreleri üzerine etki etmediği belirlenmiştir. Çinko uygulamalarının meyve boyu, meyve eni, meyve ağırlığı ve meyve eti sertliği gibi birçok kalite parametrelerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; aşılı ve aşısız karpuz bitkilerine farklı dönemlerde ve dozlarda çinko uygulamalarının verim ve verim parametrelerine kontrol grubuna göre (0 mg/l) artış gösterdiği fakat yapılan istatistiksel analiz sonucunda artışların istatistiksel olarak önemli olmadığı ve çinko uygulamaları arasında farklılık meydana gelmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of zinc nutrient applied in different periods and doses from the leaf on the yield and yield parameters of grafted and ungrafted watermelon plants. Zinc applications were applied at doses of 0, 25, 50 and 75 mg/l before flowering and during the flowering periods of the watermelon plant. The study was carried out in open field conditions in a total of 48 plots with 6 plants in each plot. When the findings were examined, it was determined that grafted and ungrafted watermelon seedlings had different effects on fruit yield and yield parameters. The yield values of 25 mg/l zinc application to the ungrafted watermelon plants during the flowering period were compared with the control plants and it was observed that the yield increased by 10.7%. It was determined that 75 mg/l zinc application in grafted watermelon plants increased the yield by 15.77% when compared to control plants. It was determined that the 75 mg/l dose of zinc applications before flowering to ungrafted watermelon plants increased the yield by approximately 15.9% compared to the control yield values. It was determined that zinc applications to grafted plants before flowering did not affect yield and yield parameters. It has been determined that zinc applications have a positive effect on many quality parameters such as fruit length, fruit width, fruit weight and fruit firmness. In the results of working, it was determined that the yield and yield parameters of zinc applications in grafted and ungrafted watermelon plants at different periods and doses increased compared to the control group (0 mg/l), but as a result of the statistical analysis, the increases were not statistically significant and there was no difference between zinc applications.