Foramen magnum posterolateraline topografik anatomik ve cerrahi yaklaşım, kadavra çalışması
Topographic anatomic and surgical approach to posterolateral foramen magnum, a cadaveric study
- Tez No: 778073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT SELİM KARABEKİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: foramen magnum, endoskopik yaklaşım, minimal invaziv yaklaşım, foramen magnum, endoscopic approach, minimally invasive approach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı foramen magnum posterolateraline yönelik mevcut cerrahi yaklaşımlara göre minimal invaziv bir yol ile ulaşılabilirliğin ve endoskop kullanımının değerlendirilmesi ile bu bölgeye yönelik anatomik ölçümlerin gerçekleştirilmesidir. Yöntem: Çalışmada formaldehit ile fikse edilmiş yedi adet bütün insan kadavrası üzerinde toplam 14 tarafta anatomik diseksiyonlar gerçekleştirilmiştir. Her bir tarafta cerrahi yaklaşım simülasyonunun mikroskop ve endoskop eşliğinde gerçekleştirilmesinin ardından suboksipital bölge kas diseksiyonu yapılarak anatomik ölçümler alındı. Daha sonra cerrahi yaklaşım silikon enjekte edilmiş iki adet kranioservikal bileşke spesimeni üzerinde de endoskop eşliğinde uygulandı. Bu iki spesimende skalp ve kasların yer almıyor olması sebebi ile anatomik ölçümler yapılmadı. Bulgular: Processus mastoideus'un yaklaşık 2 cm arkasında, linea nuchalis inferior'un hemen üzerinden processus transversus atlantis'e kadar uzanan yaklaşık 5-6 cm uzunluğunda lineer bir insizyon kullanılarak suboksipital bölge kasları diseke edildi. Kraniektomi ve kondilektomi sonrası intradural yapılar mikroskop ve endoskop eşliğinde incelendi. Her bir diseksiyonda alt kranial sinirler, arteria vertebralis'in V3 ve V4 segmentleri, arteria cerebelli inferior posterior ortaya konuldu. Sonuç: Çalışmamız göstermiştir ki foramen magnum posterolateraline yönelik cerrahi girişimlerde endoskop destekli minimal invaziv bir yaklaşımın uygulanabilirliği vardır. Yaklaşımın hastalar üzerinde kullanılmasıyla olası avantaj ve dezavantajları daha kesin ortaya koyulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the feasibility of a minimally invasive approach to posterolaeral foramen magnum and use of endoscope, additionally to perform the anatomical measurements. Methods: In this study anatomical dissections were performed on seven formaldehyte-fixed human cadavers, a total of 14 sides. After the simulation of surgical approach with aid of microscope and endoscope, anatomical measurements were obtained with suboccipital muscle dissection. After that the endoscope-assisted surgical approach was performed on two silicone-injected craniocervical junction specimens. Anatomical measurements were not performed on these two specimens due to the fact that they lack the scalp and muscle tissue undeneath. Results: Suboccipital muscles were dissected using an 5-6 cm incision 2 cm posterior to mastoid process, stretching from just above the inferior nuchal line to transverse process of atlas. Intradural structures were visualized with microscope and endoscope after craniectomy and condylectomy performed. Lower cranial nerves, vertebral artery V3 and V4 segments, posterior inferior cerebellar artery were identified at each dissection. Conclusion: Our study showed that an endoscope-assisted minimally invasive approach to posterolateral foramen magnum is applicable. The exact advantages and disadvantages of this approach will be shown with the future use on patients.