COVİD-19 hastalarında toraks bilgisayarlı tomografi'de subkutan yağ dokunun prognoza etkisi
The effect of subcutaneous adipose tissue on prognosis in thorax computed tomography in COVID-19 patients
- Tez No: 778072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Subkutan yağ doku, bilgisayarlı tomografi, COVID-19, kritik hastalık, Subcutaneous adipose tissue, computed tomography, COVID-19, critical disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: COVID-19(koronavirüs hastalığı-2019) pandemisinde hastaların toraks BT'lerinde tespit edilen subkutan yağ doku hacmini hesaplayarak bölgesel yağlanmanın hastalarda COVID-19 pnömonisinin klinik seyrine etkilerini daha objektif ve kesin değerler kullanarak incelemeyi, daha efektif ve daha az yoruma dayalı yöntemleri geliştirmeyi amaçladık. Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma hastanesine başvuran COVID-19 RT-PCR testi pozitif hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, laboratuvar parametreleri ve toraks bilgisayarlı tomografileri retrospektif olarak incelenerek subkutan yağ doku hacmi, kritik hastalık durumu ve hastaneye yatış ihtiyacı arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 351 hastanın yaş medyanı 43(31.5-57.5) yıldı ve 188(%53.6)'i kadındı. 213 vaka hastaneye yatırılırken hastane içi mortalite sayısı 9(%2.6) idi. Tek değişkenli logistik regresyon analizinde D-dimer, troponin, CRP, LDH, PT ve lenfosit değerleri kritik hastalık grubunda anlamlı yüksek bulundu (p%99) gösterdi ve cut-off değerleri sırasıyla 43≤, 3≤, 3≤ olarak bulundu. Sonuç: Subkutan yağ hacminin kritik hastalık bulguları ile korele olarak bulunmuştur. Radyolojik görüntülemeler üzerinden yağ ve benzeri vücut dokuları modellenerek değerlendirilebilir ve klinik değerlendirmede kullanılabilir. Hastalık şiddet skorlarının hastaneye yatışı öngörmede yüksek spesifite göstermiştir ve yüksek doğruluk payı ile klinik karar vermede yararlıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To observe the effects of regional adiposity on the clinical course of COVID-19 pneumonia in patients by computing the subcutaneous adipose tissue volume detected in the thorax CT of patients in the COVID-19(coronavirus disease-2019) pandemic, we aim to develop more effective and less interpretive methods with more objective and precise values for COVID-19 pneumonia's clinical course. Method: Patients with positive COVID-19 RT-PCR test admitted to Çanakkale Onsekiz Mart University Health and Practice Research Hospital were included in the study. Demographic data, clinical findings, laboratory parameters and thorax computed tomography of the patients were retrospectively analyzed and the relationship between subcutaneous fat tissue volume, critical illness status and the need for hospitalization was evaluated. Results: The median age of 351 patients included in the study was 43 (31.5-57.5) years, and 188 (53.6%) were women. While 213 cases were hospitalized, the in-hospital mortality rate was 9 (2.6%). In univariate logistic regression analysis, D-dimer, troponin, CRP, LDH, PT and lymphocyte levels were found to be significantly higher in the critically ill group (p99%) and cut-off values were found as 43≤, 3≤, 3≤, respectively. Conclusion: Subcutaneous fat volume was found to be correlated with the findings of critical illness. Fat and similar body tissues can be modeled and evaluated through radiological imaging and can be used in clinical evaluation. Disease severity scores showed high specificity in predicting hospitalization and are useful in clinical decision making with high accuracy.