Toplumsal cinsiyet rol tutumları, iş-aile çatışması ve psikolojik iklim üzerine bir araştırma
A research on gender role attitutdes, work-family conflict and psychological climate
  1. Tez No: 778128
  2. Yazar: EDA DİLARA AYBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL SELENAY ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rol tutumları, iş-aile çatışması, psikolojik iklim, Gender role attitudes, work-family conflict, psychological climate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rol tutumları ile psikolojik iklim arasındaki ilişkide iş aile çatışmasının düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırmada yararlanılan soru formu, Türkiye'nin önde gelen havayolu şirketlerinden birinde İstanbul'da görev yapan üst düzey yer personeline uygulanmıştır. Araştırmada kültürlerarası etkililiği ölçümlemek için Brown ve Leigh, (1996) tarafından geliştirilen psikolojik iklim ölçeği, Netemeyer, Boles ve McMurrian (1996) tarafından geliştirilen iş-aile çatışması ölçeği ve Zeyneloğlu ve Terzioğlu (2011) tarafından geliştirilen toplumsal cinsiyet rol tutumları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın kuramsal temeli ele alınmıştır. Toplumsal cinsiyet rol tutumları, iş-aile çatışması ve psikolojik iklim kavramları, bu kavramlar ile ilgili teorik bilgilere ve bu kavramların ilişkilendirildiği araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın amacı, kapsamı, kısıtları, modeli, hipotezleri, ölçekler ve ölçüm yöntemleri ile ilgili bilgilere ve ardından analizlere yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise, yapılan ölçümler sonucu ortaya çıkan bulguların incelemesine yer verilmiştir. Bulgulara göre eşitlikçi toplumsal cinsiyet rol tutumları ile psikolojik iklim arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ancak geleneksel toplumsal cinsiyet rol tutumları ile psikolojik iklim ilişkisinde iş aile çatışmasının kısmi düzenleyici rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the moderating role of work-family conflict on the relationship between gender role attitudes and psychological climate. The questionnaire used for the study was applied to senior ground staff working in Istanbul at one of the leading Turkish airlines. The psychological climate scale developed by Brown and Leigh (1996), the work-family conflict scale developed by Netemeyer, Boles, and McMurrian (1996), and the gender role attitudes scale developed by Zeyneloğlu and Terzioğlu (2011) were used for the study. The survey consists of three parts in total. The first part discusses the theoretical basis of the study. This part includes the concepts of gender role attitudes, work-family conflict, and psychological climate, theoretical information on these concepts, and research on these concepts. The second part includes information about the purpose, scope, limitations, model, hypotheses, scales, and measurement methods of the study, and analysis. The last part of the study contains the analysis of the results obtained from the measurements. According to the results, no relationship was found between egalitarian gender role attitudes and psychological climate. However, it was found that work-family conflict has a partial moderator role in the relationship between traditional gender role attitudes, and psychological climate.