Progesteron yüklü poly (N- izopropilakrilamid) içeren kopolimerlerin sentezi, karakterizasyonu ve uygulamaları
Synthesis, characterization and applications of kopolymers kontaining poly (N-izopropilakrilamid) loaded progesterone
  1. Tez No: 778129
  2. Yazar: FATMA KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRTEN ÇAKMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poly(N-izopropilakrilamid), Bitkisel Yağ, Hidrojel, Kriyojel, Progesteron, Kontrollü İlaç Salımı, Poly(N-isopropylacrylamide), Vegetable Oil, Hydrogel, Cryogel, Progesterone, Controlled Drug Release
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Poli(N-izopropilakrilamid) (PNIPAM) içeren Bitkisel yağ bazlı poliN-izopropilakrilamid-ko-polimetakriloil keten tohumu yağı (PNIPAM-ko-PMLO), poliN-izopropilakrilamid-ko-polimetakriloil soya yağı (PNIPAM-ko-PMSO) ve PNIPAM polimerik jelleri polimetakriloil keten tohumu yağı (PMLO) veya polimetakriloil soya yağı (PMSO) komonomerleri, N-izopropilakrilamid (NIPAM) monomeri, çapraz bağlayıcı olarak metilen bisakrilamid, başlatıcı olarak amonyumpersülfat-TEMED redoks çifti kullanılarak serbest radikal polimerizasyonu yöntemi ile hazırlandı. Hidrojellerin sentezi oda sıcaklığında yapıldı ve kriyojellerin sentezi ise 0 oC altındaki gerçekleştirildi. Elde edilen polimerik jellerin karakterizasyonu; FTIR-ATR ile yapı analizleri, DSC ve TGA yöntemleri ile termal analizleri, morfolojik yapıları ise taramalı elektron mikroskobu SEM-EDX yöntemleri ile araştırıldı. Polimerik jellerin 25 oC ve 37 oC'de % şişme oranları hesaplandı. Sıcaklık arttıkça şişme oranlarının düştüğü görüldü. Üstelik in-vitro ortamda25 oC ve 37 oC'de progesteron yükleme ve salım çalışmaları yapıldı. Polimerik jellerin ilaç yükleme oranları yaklaşık ikinci saaat sonra % 91'in üzerinde ve 24 saat sonında % 85'in üzerinde bulundu. 25 oC'de PMLO-ko-PNIPAM jellerinin progesteron salım çalışmaları 24 saat sonunda kriyojel için % 55 ve hidrojel için % 65 civarında bulundu. Fakat polimerik jelerdeki 37 oC'deki progesteron salım değerleri artmaktadır. Elde edilen sonuçlar, veterinerlikte kullanılan 2 ayrı progesteron yüklü impantların salım değerleri ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; poly(N-isopropylacrylamide) (PNIPAM) containing vegetable oil based polyN-isopropylacrylamide-co-polymethacryloyl linseed oil (PNIPAM-co-PMLO) and Poly N-isopropylacrylamide-co-polymethacryloyl soybean oil (PNIPAM-co-PMSO) and PNIPAM polymeric gels were prepared using polymethacryloyl linseed oil (PMLO) or polymethacryloyl linseed oil (PMSO) comonomers, N-isopropylacrylamide (NIPAM) monomer, methylene bisacrylamide as crosslinker, ammoniumpersulfate-TEMED redox couple as initiator by free radical polymerization the method. It was carried out at room temperature of hydrogels synthesis and under 0 oC of cryogels synthesis. Characterization of the obtained polymeric gels were investigated at tructure analysis with FTIR-ATR, thermal analysis with DSC and TGA methods and morphological structures with scanning electron microscope (SEM-EDX). The swelling ratios of polymeric gels were calculated at 25 oC and 37 oC temperatures. It was observed that swelling rates decreased with temperature rise in the water. Moreover, Progesterone loading-release for polymeric gels studies were performed in-vitro medium at 25 oC and 37 oC. The progesteron loading rates of the polymeric gels were found to be approximately over 91-% at the end of second hour.and over 85-% at the end of 24 hours. Progesterone release studies were found to be around 55% at the end of 24 hours. Release studies of Progesterone loaded PMLO -co-PNIPAM gels at 25°C were found about 58-% for cryogel and 65-% for hydrogel. at the end of 24 hours. However progesterone release values in polymeric gels were increased at 37 C. The obtained results were compared with the release values of 2 different progesterone-loaded implants used in veterinary medicine.