Meniscus medialis ve Meniscus lateralis'in Cornu posterior'u ve posterior tibial eğim arasındaki ilişkinin incelenmesi: Direkt grafi ve MRG çalışması
Examination of the correlation between the posterior horn of the lateral and medial menisci and the posterior tibial slope: A directradiography and MRI study
- Tez No: 778198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA LAFCI FAHRİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: articulatio genus, diz anatomisi, diz cerrahisi, tibial eğim, meniscus eğimi, articulatio genus, knee anatomy, knee surgery, tibial slope, meniscus slope
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Herhangi bir diz patolojisi olmayan bireylerde meniscus lateralis ve meniscus medialis'in cornu posterior'larının os tibiale eğimi üzerine etkisinin ve bu etkinin vücut kitle indeksi ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yakın Doğu Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda herhangi bir patolojisi olmayan 32 sağlıklı bireyin diz lateral grafileri ve manyetik rezonans görüntüleri incelenmiştir. Lateral grafi üzerinden posterior tibial eğim ve manyetik rezonans görüntülerinde posterior tibial eğim ve meniscus eğimleri sagital kesitlerde ölçülerek, bu değerler cinsiyet ve vücut kitle indeksine göre değerlendirildi. Bulgular: Manyetik rezonans görüntüleri üzerinden yaptığımız ölçümlerde %25 lateral meniscus eğimi (mean±SD 28.08±1.88) %25 medial meniscus eğimi; (mean±SD 27.31±1.41) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edildi (p:0.05). Aynı zamanda %25 medial kombine eğim (mean±SD 29.05±3.80 ile %25 lateral kombine eğim (mean±SD 30.62±2.99) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p:0.011) tespit edildi. Tibial ve meniscus eğimleri ile vücut kitle indeksi, cinsiyet ve yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktaydı. Sonuçlar: Çalışmamızda elde edilen sonuçların ve devamında planladığımız kullanılan örneklem sayısının arttırılması ve artroplasti endikasyonu olan hastaların da değerlendirilmesi ile sağlıklı bireylerde ve preoperatif dönemde posterior tibial eğim, meniscus eğimi ve bu verilerin VKİ ile ilgisinin araştırılmasının, diz anatomisi ve cerrahisi için önemli bilgiler sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the effect of posterior horn of the meniscus lateralis and meniscus medialis on the os tibiale slope in individuals without any knee pathology and the relationship of this effect with body mass index. Material and Method: Knee lateral radiographs and magnetic resonance images of 32 healthy individuals without any pathology in the Near East University Department of Radiology were examined. Posterior tibial slope and meniscus slopes were measured in sagittal sections on posterior tibial slope and magnetic resonance images on lateral graphy, and these values were evaluated according to gender and body mass index. Results: Twenty-five percent of the lateral meniscus slope (mean±SD:28.08±1.88) in the measurements we evaluated on magnetic resonance images; 25% medial meniscus slope; (mean±SD:27.31±1.41) statistically significant difference (p:0.05). At the same time, there was a statistically significant difference (p:0.011) between 25% medial combined slope (mean±SD:29.05±3.80) and 25% lateral combined slope (mean±SD:30.62±2.99). There was no statistically significant correlation between tibial, meniscus slope and the body mass index, gender and age. Conclusions: We believe that investigating the posterior tibial slope, meniscus slope and the relation of these data with BMI in healthy individuals can provide useful information for anatomy and surgery of the knee.