Histeroskopik polipektomi yapılan olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of patients who underwent hysteroscopic polypectomy
  1. Tez No: 778204
  2. Yazar: SERKAN AKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN KIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal polip, Salin İnfüzyon Sonografi, Histeroskopi, Endometrial polyp, Saline Infusion Sonography, Hysteroscopy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışma histeroskopik polipektomi uygulanmış hastalardaki demografik özellikler, labaratuvar değerleri, operatif bulgular ve histopatoloji sonuçları gibi parametrelerin birbiriyle ilişkisini incelemektedir. Materyal ve Metod: Mart 2011 ile Mart 2016 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde salin infüzyon sonografisi yapıldıktan sonra histeroskopik polipektomi uygulanmış reprodüktif veya menopozal toplam 263 hasta çalışmaya alındı. Ameliyathane ortamında endometriyal kavitenin eksplorasyonu yapıldıktan sonra rezekte edilen materyal formol solüsyonu içinde patolojiye gönderildi. Histopatoloji sonuçları; polip, polip zemininde gelişmiş hiperplazi veya polip zemininde gelişmiş karsinom olarak sınıflandırıldı. Bu çalışmada olguların tüm bulguları Microsoft Excel programına aktarıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlendi ve analizler için SPSS 18 programı kullanıldı. Bulgular: Yaptığımız 263 olguluk çalışmamızda hastaların %14,4'ü menopozal dönemdeydi ve %81,4'ünde anormal kanamaya ait semptom vardı. Semptomatik olanların en sık yakınması %46 oranla menoraji olarak belirlendi. Analizimizde polip sayısı ve semptomatoloji arasında anlamlı ilişki saptamadı (p: 0,872). SİS'de 0-10 mm arasında ölçülen polipler, olguların %6 sını oluşturmaktaydı ve bu grupta hiç premalign ve malign olgu saptanmadı. Ayrıca malign vakalar sadece 20-30 mm arasındaki grupta görüldü. Çalışmamızda endometriyal hiperplaziler 263 hastadan 23'ünde (%8,7) tespit edilmiştir. Histopatoloji sonuçlarımızda malignite oranı %0,8 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Reprodüktif dönemde saptanan 10 mm'den küçük ve asemptomatik endometriyal polipler takip edilebilir ancak literatürde malign lezyonların bildirildiği unutulmamalıdır. Özellikle postmenopozal yaş gruplarındaki hastalarda çok daha dikkatli değerlendirme ve izlem yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study examines the relation between parameters such as demographics, laboratory values, operative findings and histopathology results in patients to whom applied hysteroscopic polypectomy. Material and Metods: Between March 2011 and March 2016, reproductive or menopausal 263 patients to whom applied hysteroscopic polypectomy after saline infusion sonography were included in study in Ümraniye Education and Research Hospital, Gynecology and Obstetric Department. After the exploration endometrial cavity in the operating room, resected material was sent to pathology in formalin solution. Histopathology results were classified as polyps, hyperplasia which is developed in polyps floor and carsinom which is developed in polyps floor. In this study, the all findings of patients were transferred to Microsoft Excel. Statistical significance level was determined 0,05 and SPSS 18 software was used for analysis. Results: In our study, 14,4% of patients were menopausal period and 81,4% had symptoms of abnormal bleeding. The most common complaint of semptomatic cases was menorrhagia (46%). There was no significant correlation between the number of polyps and symptomatology in our analysis (p: 0,872). The polyps between 0-10 mm measured in the SİS constitutes 6% of cases. Premalignant and malignant cases were never detected in this group. Also malignant cases only occurred in the group between 20-30 mm. In our study, endometrial hyperplasia identified 23 of 263 patients (8,7%). Rate of malignancy was calculated as 0,8% in histopathology results. Conclusion: Smaller than 10 mm and asymptomatic endometrial polyps which have been detected in the reproductive period can be follow up but it should be noted that malignant lesions as reported in the literature. Especially in postmenopausal patients group, should be made much more careful examination and follow-up.