Dil öğreniminde modern yaklaşımlara göre ikinci dil olarak Arapça öğretim metotlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Arabic as a second language teaching methods according to modern approaches in language learning
- Tez No: 778217
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Program, Ders Programı Tasarımı, İçerik, Girdiler, Dilsel Beceriler, Curriculum, Course Design, Content, Input, Skills Language
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
Ana dili Arapça olmayanlara yönelik kapsamlı bir dil öğretim programı hazırlama konusunda eksiklikler bulunduğu görülmektedir. Gelişmiş teorik edebi çalışmalara rağmen bu alanda bir farklılık hâkimdir ve bu yöndeki teoriler son derece azdır. Bundan hareketle, araştırmamızda öğretim programının nasıl olması gerektiği konusundaki görüşlere yer verilmiş ve bunlar değerlendirilmiştir. Araştırmada genel bir girişten sonra ikinci dil veya yabancı dil öğretim programı tasarımı hakkında alandaki fikirlere başvurulmuştur. Araştırmayla yakından ilişkisi olan önemli kavramlar ve aralarındaki ilişki sunularak ders programı tasarımının dış çerçevesini oluşturmadaki önemine binaen öğretim programı tasarımında uyulması gereken genel ilkeler ele alınmıştır. Bunun yanı sıra eğitim içeriklerinin nasıl tasarlanacağına kılavuzluk eden teorik öğretim programı tasarımı yaklaşımlarından da bahsedilmiştir. Araştırmada ses, kelime ve dilbilgisi yapılardan, oluşan dil unsurlarının ve sesli muhtevanın nasıl tasarlanacağına dair görüşler sunulmuştur. Kelime ve dilbilgisi yapıları, seçiminde bulunması gereken şartlar, bunların ders programlarına nasıl dâhil edileceği vb. birçok kavram hakkında bulunan görüşlere yer verilmiştir. Ayrıca içeriğin nasıl seçileceğiyle ilgili girdiye dönüşebilen düşünce, konu ve bunların metindeki biçimleri üzerinde durulmuş, dilsel becerilerde girdilerin işlenme biçimi ve ders programı düzenleme yöntemleri çağdaş yaklaşımlara göre ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Those who meditate on the curricula of teaching Arabic to non-native speakers of a second or foreign language will find that they still suffer from shortcomings in dealing with the preparation of content in all its aspects. There is randomness governing the preparation of the course, despite the development of studies in this area. But there is a lack of Arabic theoretical literature that deals with this aspect. Based on that, the research deals with how to design educational curricula and evaluated. The research begins with general introductions and then presents a general theoretical framework on the philosophy of designing educational curricula in a second or foreign language. It begins with a presentation of the most important terms closely related to the research and clarifies the relationship between them. Then it addresses the general principles that govern curriculum design because of their importance in shaping the external framework for designing an educational course, It also talked about approaches to curriculum design, They serve as theories that guide how to design educational content. The research also attempted to provide an offer of how the linguistic elements consisting of sounds, vocabulary, and linguistic structures were designed, and it provided a practical vision of the design of sound content. It also included the conditions governing the selection of vocabulary and linguistic structures and ways to include them in language teaching curricula, in addition to clarifying many concepts related to this aspect. It then explains how inputs into language skills are processed, as well as how courses are organized.