Primipar sezaryen olgularında kullanılan genel veya spinal anestezinin ilk emzirme süresi ve anne-bebek bağlanmasına etkisi
The effect of general or spinal anesthesia used in primipar cesarean cases on first breastfeeding time and mother-baby bonding
  1. Tez No: 778235
  2. Yazar: ZEYNEP ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN GENÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Primipar Caesarean Section, General Anesthesia, Spinal Anesthesia, Start Breastfeeding for the First Time, Mother-Infant Attachment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma, primipar sezaryen olgularında kullanılan genel veya spinal anestezinin bebeğin ilk emzirmeye başlama zamanı ve anne-bebek bağlanmasına etkisini belirlemek amacı ile kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak yapıldı. Çalışma 15 Nisan 2021- 30 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nin obstetri servisinde, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 200 kadın ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği ve Anne Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) kullanıldı. Çalışmaya katılan kadınlarda genel anestezi grubunun yaş ortalaması 27,41±4,719, %41,0'inin lise mezunu, %88,0'inin çalışmadığı ve %96,0'sının çekirdek aileye sahip olduğu; spinal anestezi grubunun ise yaş ortalaması 25,59±3,537, %48,0'inin lise mezunu, %95'inin çalışmadığı ve tümünün çekirdek aileye sahip olduğu saptandı. LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği puan ortalaması genel anestezi grubunda 5,51±2,15 iken, spinal anestezi grubunda 7,41±1,66 bulundu. Spinal anestezi grubundaki emzirme başarısının genel anestezi grubundaki kadınlara göre daha yüksek olduğu görüldü. Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) puan ortalaması genel anestezi grubunda 2,55±2,07 iken, spinal anestezi grubunda 1,19±1,22 saptandı. Ölçek sonuçlarına göre; spinal anestezi yapılan kadınlardaki ilk emzirmeye başlama zamanı ve anne- bebek bağlanma durumu genel anestezi yapılan kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a cross-sectional study to determine the effect of general or spinal anesthesia used in primiparous cesarean section cases on the baby's first breastfeeding time and mother-infant bonding. The study was conducted between April 15, 2021 and October 30, 2021 in the obstetric ward of the Istanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital with 200 women who met the criteria for inclusion in the study. Introductory information form, LATCH Breastfeeding Diagnosis Scale and Mother-Infant Attachment Scale (MIAS) were used to collect the data. The mean age of the general anesthesia group among the women participating in the study was 27.41±4.719, 41.0% were high school graduates, 88.0% were not working, and 96.0% had a nuclear family; In the spinal anesthesia group, the mean age was 25.59±3.537, 48.0% were high school graduates, 95% were unemployed, and all had a nuclear family. While the mean LATCH Breastfeeding Diagnostic Scale score was 5.51±2.15 in the general anesthesia group, it was 7.41±1.66 in the spinal anesthesia group. It was observed that the success of breastfeeding in the spinal anesthesia group was higher than that of the women in the general anesthesia group. While the mean score of the Mother-Infant Attachment Scale (ABBÖ) was 2.55±2.07 in the general anesthesia group, it was 1.19±1.22 in the spinal anesthesia group. According to the scale results; the first breastfeeding initiation time and mother-infant attachment status were found to be significantly higher in women who underwent spinal anesthesia compared to women who received general anesthesia.