50 yaş ve üzeri turistlerin turizm algılarının belirlenmesi: sivas ili örneği
Determining the tourism perceptions of tourists aged 50 and over: The example of si̇vas
- Tez No: 778236
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA HASTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Third age, Tourism perception, Tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, Sivas ilinde yaşayan 50 yaş ve üzeri turistlerin turizm algılarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışmanın evrenini, Aralık 2021- Mart 2022 tarihleri arasında Sivas'ta faaliyet gösteren turizm acentelerine başvuran 50 yaş üzeri turistler oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçim yöntemine gidilmemiş, araştırmaya katılmaya istekli, iletişime açık, belirlenen tarih aralığında turizm acentesine başvuran 50 yaş üzeri tüm turistler örneklemi oluşturmuştur. Araştırmaya 148 kişi katılmıştır. Katılımcılara veri toplama formu ve Turizm Algısı Ölçeği yüz yüze uygulanmış ve bulgular SPSS 22.0 programına aktarılarak değerlendirilmiştir. Buna göre, 50 yaş üzeri turistlerin çoğunluğunun kadın olduğu (%71.6), medeni durum yönünden evli (%64,9), yaş aralığında ise genç yaşlı olarak gördüğümüz 50-64 yaş grubunda olduğu (%70.9), çoğunluğunun turistik gezilere daha önce katıldıklarını, yarıdan fazlasının ev hanımı (%51.4) olduğu belirlenmiştir. Ölçek puanlarına bakıldığında, Turizm algısı ölçek puanı 62.24 ± 6.87 iken, Turizmin olumlu Etkileri alt boyut puan ortalaması 55.58 ±5.19, Turizmin Olumsuz Toplumsal Etkileri alt boyutu puan ortalaması 8.31 ±2.16 ve Turizmin Olumsuz Çevresel Etkileri alt boyutu puan ortalaması 4.35 ±1.81 olarak belirlenmiş ve Turizm algılarının düşük olduğu görülmüştür. Üçüncü yaş turistlerin turizm algısını, daha önceki gezi deneyimleri ve eğitim durumunun anlamlı biçimde etkilediği, diğer sosyo demografik özelliklerin herhangi bir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, yaşlanan nüfusta, turizm destinasyon bölgelerinde özellikle üçüncü yaş turistlerin fikir ve görüşlerine, istek ve taleplerine, önem verilmesi hem aktif yaşlanma sürecine hem de bölgedeki turizm gelişimine katkı verecektir.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a descriptive study to determine the tourism perceptions of tourists over 50 years old living in Sivas. The population of the study consisted of tourists over the age of 50 who applied to tourism agencies operating in Sivas between December 2021 - March 2022. The sample selection method was not used in the research, and the sample consisted of all tourists over the age of 50 who were willing to participate in the research, open to communication, and applied to the tourism agency within the specified date range. 148 people participated in the research. The data collection form and the Tourism Perception Scale were applied face to face to the participants and the findings were evaluated by transferring them to the SPSS 22.0 program. Accordingly, the majority of the tourists over the age of 50 are women (71.6%), they are married (64.9%) in terms of marital status, and they are in the 50-64 age group (70.9%), which we see as young and old, most of them have participated in touristic trips before. It was determined that more than half of them were housewives (51.4%). Considering the scale scores, the tourism perception scale score was 62.24 ± 6.87, while the positive effects of tourism sub-dimension score average was 55.58 ± 5.19, the negative social effects of tourism sub-dimension mean score was 8.31 ± 2.16 and the negative environmental effects of tourism sub-dimension mean score was 4.35 ±1.81. It has been observed that tourism perceptions are low. It was determined that the tourism perception of the third-year-old tourists, their previous travel experiences and educational status were significantly affected, and other socio-demographic characteristics did not make any difference. As a result, giving importance to the ideas and opinions, wishes and demands of third-year tourists, especially in tourism destination regions, in the aging population will contribute to both the active aging process and the tourism development in the region.