Turist göçerler, serbest zaman engelleri ve sosyal uyum: İstanbul'da yaşayan uluslararası öğrenciler üzerine bir araştırma
Tourist nomads, leisure constraints and social cohesion: A research on international students living in İstanbul
  1. Tez No: 778289
  2. Yazar: AHMED MALKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ SELMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman engelleri, sosyal uyum, rekreasyon, uluslararası öğrenciler, göçmenlik, Leisure constraints, social cohesion, recreation, international students, immigration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ilinde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin sosyal uyum ve serbest zaman engellerinin incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışma olup, örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmaya, İstanbul ilinde çeşitli üniversitelerde öğrenim gören, 21 ve 56 yaşları arasında 231 kadın (%39.6) ve 353 erkek (%60.4) olmak üzere toplam 584 öğrenci katılmıştır (X̅ yaş=26.71, ss=3.36). Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, demografik özellikler ve rekreasyonel katılım alışkanlıklarını ölçen sorulara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise; Alexandris ve Carrol (1997) tarafından geliştirilmiş, Türk kültürüne adaptasyonu Gürbüz ve ark. (2020) tarafından yapılmış Boş Zaman Engelleri Ölçeği-18 (BZEÖ-KF) ile Ward ve Kennedy (1999) tarafından geliştirilmiş, Wilson (2013) tarafından revize edilmiş (SCAS-R) ve Türkçe uyarlaması Şalvarcı ve Ünüvar (2019) tarafından yapılmış Sosyo-Kültürel Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, ikili karşılaştırmalarda t testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi ANOVA testi ve Pearson Korelasyon testinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler, %95 güven aralığı ve =.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; uluslararası öğrencilerin sosyo-kültürel uyum ölçeği ve boş zaman engelleri ölçeği puanlarında üniversite türlerine, düzenli olarak sürdürdükleri bir rekreasyonel etkinlikleri olup olmadığına, herhangi bir sosyal kulüp veya öğrenci topluluğuna üye olma durumlarına ve öğrenim gördükleri programlara göre anlamlı farklar oluştuğu tespit edilmiştir. Ek olarak, öğrencilerin Türkiye'de bulunma süreleri arttıkça sosyo-kültürel uyum becerisini daha fazla gösterirken yaşları ve Türkiye'de bulunma süreleri arttıkça serbest zaman engellerini de daha fazla deneyimledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the social cohesion and leisure time barriers of international students studying in Istanbul. The research is a descriptive study in the relational survey model, and its sample was formed by convenience sampling method. A total of 584 students, 231 female (39.6%) and 353 males (60.4%), between the ages of 21 and 56, studying at various universities in Istanbul participated in the study (X̅ age=26.71, sd=3.36). The data collection tool used in the research consists of two parts. In the first part, questions measuring demographic characteristics and recreational participation habits are included. In the second part; Developed by Alexandris and Carrol (1997), adapted to Turkish culture by Gurbuz et al. (2020) Leisure Barriers Scale-18 (LCQ-SF), developed by Ward and Kennedy (1999), revised by Wilson (2013) (SCAS-R) and the Turkish adaptation of the Socio-Cultural Adaptation Scale by Şalvarcı and Ünüvar (2019) was used. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test in paired comparisons, one-way analysis of variance in multiple comparisons, ANOVA test and Pearson Correlation test were used. Statistical analyses were evaluated at 95% confidence interval and =.05 significance level. According to the research results; It has been determined that there are significant differences in the socio-cultural adaptation scale and leisure time barriers scale scores of international students according to the type of university, whether they regularly pursue recreational activities, whether they are a member of any social club or student society, and the programs they study. In addition, it has been determined that as the duration of stay in Turkey increases, students show more socio-cultural adaptation skills, while they experience more leisure time barriers as their age and duration of stay in Turkey increase.