Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığının ortalama trombosithacmi üzerine etkisi
The effect of nonalcoholic fatty liver disease on mean platelet volume
  1. Tez No: 778304
  2. Yazar: ÖZDEMİR CAN TÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol dışı Karaciğer yağlanması, NAFLD, NASH, trigliserid (TG), total kolesterol, HDL, LDL, MPV, AST, ALT
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tüzer, Özdemir Can. Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığının Ortalama Trombosit Hacmi Üzerine Etkisi (Tıpta Uzmanlık Tezi). TC Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul, 2016. Konu/Amaç: Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), basit steatozdan (NAFL) steatohepatite (NASH), hatta siroza ve kansere kadar giden bir seri rahatsızlığa neden olabilir. Özellikle obez kişilerde ve toplumlarda oldukça yüksek bir prevalansa sahiptir. Bu çalışmada NAFLD'nin MPV düzeyi üzerine etkisinin olup olmadığı çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif bu çalışma; Hastanemizde son on yılda muayene ve tedavisi yapılan, alkol kullanımı, T2DM, koroner arter hastalığı gibi komorbiditeleri olmayan, batın ultrasonografileri alınan, bazı biyokimyasal/hematolojik testleri yapılan, yaşları 21-87 arasında 249 hastanın verileri üzerinden yapılmıştır. Hastalar USG ile değerlendirmeye göre grade 0 (normal), grade 1 (hafif), grade 2 (orta) ve grade 3 (şiddetli) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Bulgular: Ultrasonla değerlendirmede, 249 hastadan %30,1'inde grade 1, %19,7'sinde grade 2, %2,01'inde grade 3 olmak üzere toplam %51,8'inde NAFLD saptandı. Yaş ve cinsiyet bakımından gruplar arasında anlamlı farklılıklar görülmemiştir. NAFLD'li gruplarda AST, ALT, MPV, toplam kolestorel, LDL ve TG değerlerinde artışlar, HDL değerinde ise azalmalar görülmüştür. Ancak sadece TG ve AST değerlerindeki artışlar istatistik olarak anlamlı idi. Serum TG düzeyi grade 1 (p < 0,01) ve grade 2 ve 3 (p < 0.005) gruplarında, grade 0 grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu. Aynı şekilde serum AST düzeyi de grade 1, 2 ve 3 gruplarında, grade 0 grubuna göre anlamlı olarak (p < 0,05) daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: NAFLD varlığı MPV değerlerinde anlamlı bir artışa neden olmamıştır. Ancak NAFLD belirlenen hastalarda TG seviyelerinde anlamlı bir artış görülmesi, NAFLD'li kişilerde kardiyovasküler riskte bir yükselme olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Tüzer, Özdemir Can. The effect of nonalcoholic fatty liver disease on mean platelet volume level (Specialisation thesis in medicine). TC Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, Internal Medicine, İstanbul. 2016. Objectıve/Purpose: Nonalcoholic fatty liver disease represents a wide spectrum of histologic abnormalities and clinical outcomes, ranging from benign hepatic steatosis to steatohepatitis, even to cirrhosis and to hepathocelluler carcinoma. In particular, it has a very high prevalence in obese individuals and communities. In this study, it was investigated whether the effect of NAFLD on the level of mean platelet volume. Material and Methods: In this retrospective study, the serum hematological/biochemical data and abdominal ultra-sonographic findings of 249 patients aged between 21-87 years, who were examined and treated in our hospital in the last decade and had no co-morbidities such as alcohol use, T2DM and coronary artery disease, were evaluated. The patients were divided into four groups based on ultrasound evaluation, as grade 0 (normal), grade 1 (mild), grade 2 (moderate) and grade 3 (severe). Results: According to ultrasound evaluation, 51.8% of the 249 patients had NAFLD. Grade 1 NAFLD was in 30.1% of the patients, grade 2 in 19.7% of them and grade 3 in 2.01% of them. The values of age, gender, total cholesterol, HDL, LDL, ALT and MPV showed no significant differences between groups. However, serum TG levels were significantly higher in grade 1 (p < 0.01) and in grades 2 and 3 (p < 0.005) than in grade 0.