Sağlık çalışanlarında meningokok aşılaması öncesi ve sonrası antikor yanıtlarının değerlendirilmesi ve meningokok taşıyıcılık oranlarının saptanması
Evaluation of antibody response before and after meningococcal vaccine and determination of meningococcal carriage rates
  1. Tez No: 778423
  2. Yazar: DİLŞAH BAŞKOL ELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM TAŞBAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Neisseria meningitidis, nazofarengeal taşıyıcılık, meningokok taşıyıcılığı, aşılama, sağlık personeli, Neisseria meningitidis, nasopharyngeal carriage, meningococcal carriage, vaccination, health personnel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Meningokoklar, insan nazofarenksinde hastalığa neden olmadan taşınabilirler. Sağlık bakımı hizmeti veren kişilerdeki meningokok taşıyıcılığı oranları bilinmemektedir. Meningokok aşısı, belirli risk gruplarına yapılması önerilmektedir. Sağlık bakımı hizmeti veren kişiler birçok ülkede riskli grup içinde yer almamaktadır. Bu çalışmada birincil amaç; üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde çalışmakta olan hekimlerde, nazofarengeal meningokok taşıyıcılık oranlarının araştırılmasıdır. Çalışmaya katılan hekimlere tek doz Men-ACWY-DT aşısı uygulanmıştır. İkincil amaç, aşı öncesi ve 30 gün sonrasındaki antikor yanıtlarının araştırılması ve taşıyıcılık saptananlarda aşı sonra altıncı ayda dekolonizasyonun değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve prospektif bir klinik çalışma olarak tasarlanmıştır. Üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde meningokokal hastalığa sahip hasta ile karşılaşma ihtimali yüksek olan birimlerde çalışmakta olan hekimler çalışma grubunu oluşturmuştur. Dahil edilen kişilerin demografik verileri, meningokokal hastalık ile karşılaşma ve profilaksi alma durumları olgu takip formuna kaydedilmiştir. Meningokok taşıyıcılığını değerlendirmek üzere aşılama öncesi nazofarengeal sürüntü kültürleri alınmıştır. Uygun ekim ve enkübasyon sonrası kültürler üçüncü günde değerlendirilmiştir. Değerlendirme gününde katılımcılara bir doz Men-ACWY-DT aşısı uygulanmıştır. Aşılar yapılmadan öncesinde ve aşılar yapıldıktan sonraki 30. günde serum örnekleri alınmıştır. Saklanan serumlardaki antikor titrasyonları ELISA yöntemi ile 45. günde çalışılmıştır. İlk vizitte alınan nazofarengeal sürüntü örneğinde meningokok taşıyıcılığı saptanması durumunda aşı sonrası altıncı ayda dekolonizasyon açısından değerlendirmek üzere nazofarengeal sürüntü örneğinin tekrarlanması planlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya, Kasım 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında 120 hekim alınmıştır. Katılımcıların 20'si takip vizitine başvurmadığı için verileri değerlendirilmemiştir. Değerlendirilen hekimlerin 52'sinin kadın (%52) ve yaş ortalamasının 28,28 ± 4,45 (min:24 ,maks:49) olduğu görülmüştür. Katılımcıların çoğunluğunu acil serviste (%45) çalışan hekimler oluşturmuştur. Bunu enfeksiyon hastalıkları (%14) ve iç hastalıkları (%11) kliniklerinde çalışan hekimler izlemiştir. Hekimlerin 58'i en az bir kez meningokok riskli teması olduğunu ve 53'ü (%91,4) temas nedeniyle en az bir kez profilaktik antibiyotik kullandığını belirtmiştir. Katılımcıların hiçbirinin nazofarengeal sürüntü kültüründe Neisseria meningitidis üremesi saptanmamıştır. Men-ACWY-DT aşısı öncesinde alınan serum örneklerinde katılımcıların üçünde (%3) anti-meningokok IgG saptanmıştır. Bu oran aşı sonrası alınan serum örneklerinde %48 olduğu görülmüştür. Nazofarengeal taşıyıcılık hiçbir katılımcıda saptanmadığı için aşı sonrası altıncı ayda taşıyıcı izlemine gerek olmamıştır. Sonuç: Çalışmamıza katılan hekimlerin nazofarengeal kültürlerinde meningokok taşıyıcılığı saptanmamıştır. Meningokok taşıyıcılığı açısından hekimlerin yüksek riskli olmadığı görülmüştür. Bilindiği kadarıyla, sağlık hizmeti sunan kişilerde meningokok taşıyıcılığını araştıran ülkemizden bildirilen ilk çalışmadır. Araştırmamızda, Men-ACWY-DT tek doz aşı uygulama sonrası otuzuncu günde katılımcıların yaklaşık yarısında antikor yanıtı oluşmuştur. Bu düşük antikor yanıtı sağlıklı erişkinlerde dahi ikinci doz aşılama gerekliliği açısından uyarıcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Meningococci can be carried in the human nasopharynx without causing disease. The rates of meningococcal carriage in healthcare providers are unknown. Meningococcal vaccine is recommended for certain risk groups. Healthcare providers are not included in this group in many countries. The primary aim of this study was to investigate the nasopharyngeal meningococcal carriage rates and basal meningococcus IgG antibody levels in physicians working in a tertiary university hospital. The secondary aim was to evaluate antibody responses at day 30 post-vaccination and decolonization at month 6 after vaccination among carriers. Material and Methods: The study was designed as a single-center and prospective clinical trial. The study group consisted of doctors working in departments with a high probability of exposure to meningococcus. A case report form including demographic information, meningococcal contact and prophylaxis history was completed for each participant. Nasopharyngeal swab was taken before vaccination to assess meningococcal carriage. Cultures were evaluated following 3 days of inoculation and appropriate incubation. On the day of assessment, participants received a single dose of Men-ACWY-DT vaccine. Serum samples were taken just before vaccination and on day 30 after vaccination. Antibody titrations in stored sera were studied with ELISA at day 45. Participants with a detected meningococcal carriage at the first visit, were re-screened with nasopharyngeal swabs to seek decolonization at 6 months after vaccination. Results: Between November 2020 and May 2021 120 physicians agreed to participate in the study, but 20 did not appear for a follow-up visit and were therefore excluded from the study. There were 52 female (52%) participants and the mean age was 28.28±4.45 years (min:24, max:49). The participants were mostly physicians working in the emergency department (45%), followed by infectious diseases (14%) and internal diseases (11%). There were 58 physicians with a history of at least one contact with meningococcus, and 53 (91,4%) had used prophylactic antibiotics at least once due to exposure. No participant had Neisseria meningitidis growth in the nasopharyngeal swab culture. Anti-meningococus IgG was detected in the serum samples taken before the Men-ACWY-DT vaccine in 3 (3%) participants; the rate was 48% in serum samples taken after vaccination. Nasopharyngeal carriage was not detected in any of the participants; therefore, it was not possible to control whether there was decolonization among carriers at 6 months after vaccination. Conclusions: In this study, nasopharyngeal meningococcal carriage was not detected among physicians. The results suggest that physicians are not at high risk for meningococcal carriage. To our knowledge this is the first study investigating meningococcal carriage in healthcare providers in our country. The results suggested that antibody response occurred in approximately half of the participants on day 30 after administration of a single dose of Men-ACWY-DT vaccine. This low antibody response may be a warning for the requirement of a booster dose even in healthy adults.