Lateral yerleşimli plasentası olan gebelerin plasentanın diğer yerleşimleri ile doğum sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of birth outcomes of pregnant women with lateral placenta with other locations of placenta
- Tez No: 778424
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEVAL ÖZGÜ ERDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Lateral plasenta, yenidoğan, gebelik, Lateral placenta, newborn, pregnancy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı plasentanın lateral yerleşmesinin diğer (anterior, posterior ve fundus) yerleşimlere göre doğumdan sonra yenidoğanın yoğun bakım ihtiyacının karşılaştırılmasıdır. Anlamlı sonuç bulunması halinde özellikle gebelik takibinde ve doğum esnasında yapılması gereken değişiklikler ele alınabilir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde Şubat 2021-Aralık 2021'de takipli ve doğumunu hastanemizde yapmış olan gebeler üzerinden yapılan prospektif kohort bir çalışmadır. Plasenta yerleşimleri anterior, posterior, lateral ve fundus olarak kaydedilmiştir. Bu gebeler; tek gebelik, annede ek hastalık olmayan, anne yaşı 18-45 yaş olan ve gebelik haftası 37 hafta ve üstü olanlardır. Ek hastalığı olan gebeler, IUGR gelişen, plasenta adezyon anomalisi olan, çoğul gebeliği olan gebeler ve ölüm doğum yapanlar dahil edilmeyecektir. Yaş kriterlerini sağlamayan gebeler de dahil edilmeyecektir. Bulgular: Annelerin medyan gebelik haftaları 39 hafta idi (min. 31-maks. 42). Plasenta yerleşimi 224 (%44,6) kişide anterior, 43 (%8,6) kişide fundus, 85 (%16,9) kişide lateral ve 150 (%29,9) kişide posterior olarak bulundu. Annelerin bebeklerinin kilo ortalamaları plasenta yerleşim bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekteydi (p=0,454). Annelerin bebeklerinin birinci dakika Apgar skor ortalamaları plasenta yerleşim bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekteydi (p=0,718). Anterior bölgede yerleşim olan annelerin bebeklerinden 16 (%7,1) tanesinde, fundal bölgede yerleşim olan annelerin bebeklerinden 2 (%4,7) tanesinde, lateral bölgede yerleşim olan annelerin bebeklerinden 3 (%3,5) tanesinde ve posterior bölgede yerleşim olan annelerin bebeklerinden 5 (%3,3) tanesinde yenidoğan yoğum bakım ihtiyacı vardı. Annelerin bebeklerinin yenidoğan yoğum bakım durumu plasenta yerleşim bölgelerinde istatistiksel olarak benzer dağılım göstermekteydi (p=0,348). Anterior bölgede yerleşim olan annelerin VKİ ortalaması 24,98±3,53 kg/m2, Fundal bölgede yerleşim olan annelerin VKİ ortalaması 26,13±3,77 kg/m2, lateral bölgede yerleşim olan annelerin VKİ ortalaması 25,92±3,70 kg/m2 ve posterior bölgede yerleşim olan annelerin VKİ ortalaması 26,05±4,04 kg/m2 vi idi. Anterior bölgede yerleşim olanların annelerin VKİ ortalamaları fundal, lateral ve posterior bölgesinde yerleşim olanlara göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,025). Anterior bölgede yerleşim olan annelerin yaş ortalaması 26,79±4,60 yıl, fundal bölgede yerleşim olan annelerin yaş ortalaması 28,84±4,46 yıl, lateral bölgede yerleşim olan annelerin yaş ortalaması 27,74±4,63 yıl ve posterior bölgede yerleşim olan annelerin yaş ortalaması 27,53±4,95 yıldı. Anterior bölgede yerleşim olanların annelerin yaş ortalamaları fundal, lateral ve posterior bölgesinde yerleşim olanlara göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,038). Anterior bölgede yerleşim olan annelerin gebelik süresi ortalaması 38,72±1,21 hafta, fundal bölgede yerleşim olan annelerin gebelik süresi ortalaması 39,05±1,27 hafta, lateral bölgede yerleşim olan annelerin gebelik süresi ortalaması 39,05±1,44 hafta ve posterior bölgede yerleşim olan annelerin gebelik süresi ortalaması 39,11±1,29 haftaydı. Anterior bölgede yerleşim olanların annelerin gebelik süresi ortalamaları fundal, lateral ve posterior bölgede yerleşim olanlara göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,023). Sonuç: Lateral yerleşimli plasenta ile yeni doğan sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak anterior yerleşimli olan annelerin gebelik süresi ortalamaları, yaş ortalamaları ve VKİ ortalamaları diğer bölgelerdeki yerleşim olanlara göre istatistiksel olarak daha düşük olarak bulunmuştur. Değişkenlerin çoğaltılması ileriki çalışmalarda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Birth Outcomes of Pregnant Women with Lateral Placenta with Other Locations of Placenta Objective: The aim of this study is to compare the need for intensive care of the newborn after birth with respect to the lateral location of the placenta compared to other (anterior, posterior and fundus) locations. If meaningful results are found, changes that need to be made during pregnancy follow-up and delivery can be discussed. Materials and Methods: Our study is a prospective cohort study of pregnant women who were followed up at Health Sciences University Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics Hospital between February 2021 and December 2021 and delivered in ourhospital. Placental locations were recorded as anterior, posterior, lateral and fundus. These pregnant women; Single pregnancies are those who do not have any additional disease in the mother, whose maternal age is 18-45 years, and whose gestational week is 37 weeks or more. Pregnant women with additional disease, developing IUGR, placental adhesion anomaly, pregnant women with multiple pregnancies and those who gave birth to death will not be included. Pregnant women who do not meet the age criteria will not be included. Results: The median gestational week of the mothers was 39 weeks (min. 31- max. 42). Placental location was anterior in 224 (44.6%), fundus in 43 (8.6%), lateral in 85 (16.9%), and posterior in 150 (29.9%) patients. The mean weight of the babies of the mothers did not show a statistically significant difference in the placental location (p=0.454). The first minute Apgar score averages of the babies of the mothers did not show a statistically significant difference in the placental location (p=0.718). In 16 (7.1%) babies of mothers located in the anterior region, in 2 (4.7%) babies of mothers located in the fundal region, in 3 (3.5%) babies of mothers located in the lateral region, and in mothers located in the posterior region. 5 of the babies (3.3%) needed neonatal intensive care. The neonatal intensive care status of the babies of the mothers showed a statistically similar distribution in the placental location (p=0.348). The mean BMI of mothers located in the anterior region is 24.98±3.53 kg/m2, the viii mean BMI of mothers located in the fundal region is 26.13±3.77 kg/m2, and the mean BMI of mothers located in the lateral region is 25.92±3.70 kg/m2 and the mean BMI of the mothers located in the posterior region was 26.05±4.04 kg/m2. The mean BMI of mothers located in the anterior region was statistically lower than those located in the fundal, lateral and posterior regions (p=0.025). The mean age of mothers located in the anterior region was 26.79±4.60 years, the mean age of mothers located in the fundal region was 28.84±4.46 years and the mean age of mothers located in the lateral region was 27.74±4.63 years. The mean age of the mothers with localization was 27.53±4.95 years. The mean age of mothers located in the anterior region was statistically lower than those located in the fundal, lateral and posterior regions (p=0.038). The mean gestation period of mothers located in the anterior region is 38.72±1.21 weeks. The mean gestational period of motherslocated in the fundal region is 39.05±1.27 weeks, and the mean gestational period of mothers located in the lateral region is 39.05±1.44 weeks and the mean gestational age of mothers located in the posterior region was 39.11±1.29 weeks. Mean gestational age of mothers located in the anterior region was statistically lower than those located in the fundal, lateral and posterior regions (p=0.023). Conclusion: There was no significant relationship between laterally located placenta and newborn outcomes. However, the mean gestational age, meanage and BMI of mothers with anterior localization were found to be statistically lower than those located in other regions. According to this study and our data it is possible to suggest that the increasing data diversity can be a guide for future studies.