Tiroid nodüllerinin sonografik özellikleri ile aspirasyon biyopsi karşılaştırılması
Comparison of sonographic features of thyroid nodules and aspiration biopsy
- Tez No: 778425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER BAŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nodül, mikrokalsifikasyon, malignite, vaskülarizasyon, tiroid, Nodule, microcalcification, malignancy, vascularization, thyroid
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri toplumda oldukça sık görülmektedir. analizinde Tiroid ultrasonografisinde tiroid nodülleri tespit edildiğinde yaklaşık olarak nüfus. Kanser riskinin yaklaşık %5'inin dışında tutulması, Nodülün değerlendirilmesinde birincil yaklaşım. Tiroid nodüllerinin ekojenitesi, kontur özellikleri, mikrokalsifikasyon içermesi ve vaskülarizasyon malignite veya benigniteyi ayırt etmek için değerlendirilir. Bu verilerin elde edilmesi ile ince iğne aspirasyon biyopsisinin doğru düğüme uygulanması amaçlanır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada toplam 31 başvuran hasta (29 hasta (%93,5) kadın, 2 hasta (%6,5) erkek) rutin olarak resmi ince iğne aspirasyon biyopsisi talebi ile bölümümüze polikliniklerden .Tiroid nodülü olan hastalarda ultrasonografi (U.S.) muayeneleri yapıldı.Nodül ekojenitesi, vasküler paterni, kalsifikasyon varlığı, halo görünümü ve soliter multinodüler yapısı araştırıldı. Bulgular: 31 adet ince iğne aspirasyon biyopsisi sonucuna göre 27 tanesi negatif, 2'si atipik tirosit ve 2'si hürtle hücreli metaplazi idi. Oradaydı 12 nodülde vaskülarizasyon yok. 2'si merkezi, 6'sı periferik ve geri kalanı 11'i hem merkezi hem de periferik vaskülarizasyondu. İki nodül vardı mikrokalsifikasyon, iki nodülde kaba kalsifikasyon ve iki nodülde yumurta kabuğu kireçlenmesi. 4 nodül ince normal halo, 1 nodül kalındı düzensiz hala Sonuç: Mikrokalsitleşmeler, hipoekojenit ve hem santral hem de periferik vaskülarizasyon malignite ile daha yakından ilişkili görünmektedir. Nodüler tiroid hastalığının değerlendirilmesi, ince iğne aspirasyon biyopsisi doğru, minimal invaziv ve ucuz tanı yöntemi. İnanıyoruz Ultrason yapılan hastaların seçimine yön vermesi açısından, Doppler ultrason ve ince iğne aspirasyon biyopsisi, bu üç tanı testler birbirini tamamlar
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are fairly common in the community. in the analysis of Thyroid ultrasonography, thyroid nodules are detected in about halt the population. Keeping outside of approximately 5% of the cancer risk is the primary approach in evaluating of nodul. Echogenicity of thyroid nodules, contour features, containment of microcalcification, and vascularization were evaluated to differentiate malignancy or benignity. With obtaining these data, fine needle aspiration biopsy is intended to be applied to the correct node. Materials and Methods: in this study, we take into consideration totally 31 patients ( 29 patients (%93.5) women, 2 patients (%6.5) men) who appealed to our department by routinely formal fine needle aspiration biopsy request from policlinics .For patients with thyroid nodules ultrasonography (U.S.) examinations were performed.Nodule echogenicity, vascular pattern, presence of calcification, halo appearance, and a solitary multinodular structure were investigated. Results:According to the results of 31 tine needle aspiration biopsy, 27 were negative, 2 were atypical tirosit, and 2 were hurtle celi metaplasia. There was no vascularization in 12 nodule. 2 were central, 6 were peripheral and rest of 11 were both central and peripheral vascularization. Two nodules had microcalcification, two nodules had coarse calcification, and two nodules had egg shell calcification. 4 nodules were fine regular halo, 1 nodule was thick irregular hala. Conclusion: Having microcalcitications, hipoekojenite, �nd both central and peripheral vascularization seems to be more closely related with malignancy. Evaluation of nodular thyroid disease, fine needle aspiration biopsy is accurate, minimally invasive and inexpensive diagnostic method. We believe that in terms of guiding the selection of patients who underwent Ultrasound, Doppler ultrasound and tine needle aspiration biopsy, these three diagnostic tests are complement each other