Fetal adrenal gland ölçümlerinin GDM ile komplike gebeler ile normal gebelerde karşılaştırılması
Comparison of fetal adrenal gland measurements in pregnants complicated with GDM and normal pregnants
- Tez No: 778426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATUHAN TURGAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GDM, adrenal bez, fetal ultrasonografi, GDM, adrenal gland, fetal ultrasonography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gestasyonel diabetes mellituslu (GDM) kadınların fetüslerinin adrenal bez boyut ölçümlerini kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Fetal adrenal bez, fetüs metabolizmasında ve fetal organların olgunlaşmasında aktif bir role sahiptir. Bununla beraber preterm eylem, GDM ve gebelik hipertansiyonu gibi gebelik komplikasyonlarında adrenal glandın rolü olabileceği düşünülmekle beraber, bu etkiler net olarak ortaya koyulamamıştır. Bu çalışma ile de GDM tanısı alan bireylerin fetal adrenal gland boyutlarının, GDM tanısı almayan sağlıklı gebelerin fetal adrenal gland boyutları ile karşılaştırılması planlanmaktadır. Araç ve Yöntem: Araştırmamız türü Prospektif Kohort çalışmasıdır. 15/1//2022'den 1/08/2022'e kadar gestasyonel diabet tanısı alan gebeler ile normal gebelerin fetal adrenal bez ölçümleri dahil edilmiştir. Buna göre GDM taraması için antenatal polikliniğine başvuran 24-28 hafta gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. 18-40 yaş arası, tekil-canlı, başka endokrinolojik ek hastalığı olmayan ve başka gebelik ile ilişkili hastalığı olmayan hastalar çalışmaya dahil olmayı kabul eden hastalar dahil edilmiştir. Çalışma grubunu 50 gr-75 gr-100 gr ogtt ile GDM tanısı alan hastalar oluşturacakken, kontrol grubunu GDM olmayan hastalar oluşturmuştur. Gebelerin rutin demografik verileri, obstetrik sonuçları ve ultrasonografik ölçümleri kaydedilmiştir. 24-28 hafta arasında çalışma ve kontrol gruplarının ultrasonografi ile daha önceki çalışmalarda tanımlandığı üzere transvers kesitte adrenal gland total uzunluk, total genişlik ve medullar genişlik , korteks genişlik 2D USG ile kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizde P değerinin 0,05). GDM grubunda vajinal doğumu olanların medulla genişliği sezaryen doğumu olanların genişliğinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,048). GDM grubunda doğum şekli arasında diğer ölçümler açısından anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Korelasyon çalışmasında GDM grubunda bulunanlarda total uzunluk ile doğum haftası arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon görülmüştür. GDM ve sağlıklı gruplar için total uzunluk değeri için 1,11 değeri cut-off olarak alındığında %61,3 sensitivite, %78,7 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. Total genişlik değeri için 0,41 değeri cut-off olarak alındığında %56 sensitivite, %66,7 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. Medulla genişlik değeri için 0,11 değeri cut-off olarak alındığında %77,3 sensitivite, %66,7 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. Korteks genişlik değeri için 0,15 değeri cut-off olarak alındığında %70,7 sensitivite, %62,7 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. Medulla genişliği/total genişlik değeri için 0,297 değeri cut-off olarak alındığında %57,3 sensitivite, %73,3 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. Medulla/korteks genişlik değeri için 0,724 değeri cut-off olarak alındığında %44 sensitivite, %66,7 spesifite saptanmış ve kötü bir belirleyici olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma ile fetal adrenal gland ölçümlerinin GDM li hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu gösterilmiştir. Fetal adrenal gland ölçümlerinde cut-off değerleri ortaya konularak adrenal gland ölçümlerinin GDM tanısında rolü olabileceği gösterilmiştir. Adrenal gland medulla / korteks oranının ise GDM tanısında yeri olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the adrenal gland size measurements of fetuses of women with gestational diabetes mellitus (GDM) with the control group. The fetal adrenal gland has an active role in fetal metabolism and maturation of fetal organs. However, although it is thought that the adrenal gland may play a role in pregnancy complications such as preterm labor, GDM and gestational hypertension, these effects have not been clearly demonstrated. In this study, it is planned to compare the fetal adrenal gland sizes of individuals diagnosed with GDM with the fetal adrenal gland sizes of healthy pregnant women who are not diagnosed with GDM. Materials and Methods: Our research type is a Prospective Cohort study. From 15/01/2022 to 1/08/2022, fetal adrenal gland measurements of pregnant women diagnosed with gestational diabetes and normal pregnant women were included. Accordingly, 24-28 weeks pregnant women who applied to the antenatal outpatient clinic for GDM screening were included in the study. Patients aged 18-40 years, singleton-pregnancy , without any other endocrinological comorbidity and without any other pregnancy-related disease who agreed to participate in the study were included. The study group consisted of patients diagnosed with GDM with 50 gr-75 gr-100 gr OGTT, while the control group consisted of patients without GDM. Routine demographic data, obstetric results and ultrasonographic measurements of the pregnant women were recorded. Between 24-28 weeks, the study and control groups will be evaluated by ultrasonography and the total length, and total with of the adrenal gland, the width of adrenal cortex and medulla were measured in the transverse section, as defined in previous studies, with 2 D USG. A P value of 0.05). In the GDM group, the width of the medulla of those with vaginal delivery was found to be significantly higher than the width of those with cesarean section (p=0.048). There was no significant difference between the mode of delivery in the GDM group in terms of other measurements (p>0.05). In the correlation study, a negative significant correlation was observed between the total length and the week of birth in the GDM group. When the cut-off value of 1.11 was taken as the cut-off value for the total length value for GDM and healthy groups, 61.3% sensitivity and 78.7% specificity were found and it was found to be a good predictor. When the cut-off value of 0.41 for the total width value was taken as 56% sensitivity and 66.7% specificity, it was found to be a good predictor. When the value of 0.11 for the width of the medulla was taken as cut-off, 77.3% sensitivity and 66.7% specificity were found and it was found to be a good predictor. When the value of 0.15 for the cortex width value was taken as cut-off, 70.7% sensitivity and 62.7% specificity were found and it was found to be a good predictor. When the value of 0.297 for the medulla width/total width value was taken as cut-off, 57.3% sensitivity and 73.3% specificity were found and it was found to be a good predictor. When the cut-off value of 0.724 for the medulla/cortex width value was taken as a cut-off value, 44% sensitivity and 66.7% specificity were found and it was found to be a poor predictor. Result: In this study, it was shown that fetal adrenal gland measurements were significantly higher in the GDM patient group than in the control group. It has been shown that adrenal gland measurements may have a role in the diagnosis of GDM by revealing cut-off values in fetal adrenal gland measurements. It has been shown that the adrenal gland medulla / cortex ratio has no place in the diagnosis of GDM.