Türk ve Yunan anılarında Balkan Savaşları (1912-1913)
Balkan Wars in Turkish and Greek memoirs (1912-1913)
  1. Tez No: 778440
  2. Yazar: DERYA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Anılarda Balkan Savaşları, Türkiye, Yunanistan, Muharebe, İsyan, Anı, Hatıra, Balkan Wars in the Memories, Turkey, Greece, Combat, Rebellion, Memory, Remembrance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti için bir felaket, Yunanistan için ise genişleme politikasının bir devamı olarak görülen Balkan Savaşlarına, gerek Trakya'yı gerekse Ege Denizi'ni paylaşan bu iki devletin gözünden bakabilmek için savaşın gerçekleştiği dönemde yaşayan asker, sivil ve siyasilerin kaleme aldıkları anılar temel alınarak karşılaştırmalı bir çalışma yapılmaya çalışılmıştır. Bazı anılarda günlük parçaları, mektuplar ve belgeler de yer almıştır. Böylece hatırattaki bilgilerin güvenilirlik derecesi artar ve tarih araştırmaları için belge olabilecek değer kazanır. Anılardan, özellikle de siyasi karakteri ağırlıkta olan anılardan bir belge ve objektif bir bilgi olarak faydalanmak için bunlara ihtiyatla yaklaşılması ve aynı konu üzerinde yazılmış olanların karşılaştırılması gerekir. Yapılması gereken bir başka temel şey ise aynı meselede birden fazla anının toplanıp tanıtılması ve tarihin“karşı tarafı da dinle”kaidesinin yerine getirilmesidir. İşte bu temelden yola çıkarak çalışmamızın amacı; Balkan Savaşı'na dair yazılan Türkçe anıların yanı sıra karşı tarafı da anlayabilmek amacıyla, Yunanca anılara da yer vererek savaşın her iki cepheden okunabilmesini sağlamak ve çoğu zaman insanların bir inanç haline dönüştürdükleri düşüncelerini yansıttıkları subjektif bir dille yazılmış olan anılardan, karşılaştırma yöntemiyle objektif noktalar elde ederek belli bir düzeyde döneme ışık tutmaktır. Çalışmada, savaş öncesi Balkanların durumu, her iki ülkenin Balkan politikası ve savaşın çıkış nedenleri ile sonuçları, Balkan savaşlarının resmi belgelerde yer almayan detayları, dönemin önde gelen Türk ve Yunan askeri-siyasi-sivil kimliklerinin yazdıkları anılar sayesinde ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparative work about the Balkan Wars which were considered as a disaster for the Ottoman Empire and an expansion policy for Greece, is attempted to be unearthed by taking into account various memories of the military, civilian and political authorities of the period in which said was have occurred in order to evaluate the events from the perspectives of the two states who shared the Thrace and the Aegean Sea. In some memories, the diary fragments, letters have appeared in some documents. Thereby, the reliability degree of the information in the memories increased and they can be taken as the bases for producing the history. It is essential that the memories that are characterized as political should be approached meticulously and cautiously in order to use them objectively and they should be compared with the other materials that are produced about the same event. The policy to be complied with in this study memories that are collected from more than one source should be gathered and the ''Listen to the counter -party as well'' principle of the history should be satisfied in the historical observation in order to remain objective and unbiased. By starting from this bases, the objective of our study is to review the memories that are written both in Turkish and also in Greek languages about the Balkan wars in order to understant the opinions of the counter party by reading the memories of the Balkan war from bot fronts and to convert the memories of the parties which have already became their subjective beliefs into objective standpoints and to shed light to the period from a realistic viewpoint. In this study, the conditions of the Balkans before the war, the Balkan policy of both of the countries and the reason that have led to the emergance of the war, the details of the Balkan war which has not been included in official documents, are attempted to be revealed from the memories of the prominent Turkish and Greek military, political and civilian administrative authorities of the period.