Batı Anadolu'da pamuk üretimi ve ticareti (1923-1938)
Cotton production and trade in West Anatolia (1923-1938)
  1. Tez No: 778465
  2. Yazar: BÜŞRA BİGAT AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Dokuma, İzmir, Pamuk, Pamuklu Sanayi, Sümerbank, Türkiye, Western Anatolia, Weaving, Izmır, Cotton, Cotton Industry, Sumerbank, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Cumhuriyet'in yönetim kadrosu ekonomik bağımsızlık ve ekonominin hemen her dalında ilerleme hedeflemiş, bu amaçla birçok çalışma yapılmıştır. Tarım, ticaret ve sanayi alanında yürütülen çalışmalarda özellikle ülke ekonomisi için önem arz eden ürünler ön plana çıkmıştır. Yetiştirildiği diğer ülkelerde olduğu gibi Türk ekonomisi için de önemli ham maddelerden olan pamuk bu ürünlerden biri olmuştur. Bununla birlikte Cumhuriyet'in ilk yıllarında başta üretim koşulları olmak üzere pamuk ve pamukçulukla ilgili her alan geliştirilmeye muhtaçtır. Dolayısıyla ülke ekonomisindeki yerini daha da iyileştirmek amacıyla pamuk tarımı, ticareti ve pamuk sanayideki mevcut sorunlar yapılan köklü hamleler ile giderilmeye çalışılmıştır. Pamukla ilgili çalışmalar genel anlamda ülke içinde pamuk yetiştirilen tüm bölgelerde uygulanmış, bununla birlikte bazı bölgeler ön plana çıkmıştır. Pamukçulukta ön plana çıkan yerlerde aynı amaca yönelik olarak faaliyetler artırılmıştır. Cumhuriyet döneminde pamukla ilgili hemen her gelişmede dikkat çeken bölgelerden biri de Batı Anadolu toprakları olmuştur. Bu bağlamda geçmişten bu yana pamuk üretimi için gerekli iklim ve doğal koşullara sahip olması sebebiyle önemli bir pamuk sahası olan Batı Anadolu'da zaman zaman pamuk faaliyetleri yoğunlaştırılmış hatta daha özgün mahiyette politikalar hayata geçirilmiştir. Böylece hem pamuk üretim ve ticareti hem de dokuma endüstrisinde atılan yeni adımlar ve ulaşılan başarılar, bölgenin ekonomik önemini daima artırmıştır. Bu çalışmanın amacı da Atatürk döneminde pamuk alanında yapılan çalışmaların, Batı Anadolu Bölgesinde yarattığı ekonomik dönüşümleri ortaya çıkarmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
The administrative staff of the Republic aimed for economic independence and progress in almost every sectorof the economy, and numerous studies were conducted on this purpose.Products that are especially important to the country's economy have come to the fore in studies conducted in the fields of agriculture, trade, and industry.Cotton, which is the most widespread vital raw material for the Turkish economy as well as other countries where it is grown, is one of these products.However, in the early years of the Republic, particularly in terms of production, every field related to cotton and cotton farming must be developed.In this sense, in demand of cotton usage it was necessary to develop every field related to cotton and cotton farming, particularly the production conditions, during the first years of the Republic.As a result, in order to further enhance its position in the country's economy, current difficulties in cotton agriculture, commerce, and the cotton industry have been attempted to be remedied by radical measures. Cotton research has been conducted in regions where cotton is farmed in Turkiye; in this sense, some regionshavecome to the fore. Activities for the same goal have been increased in locations where cotton growing is prominent. The Western Anatolian region were one of the locations that drew attention in practically every development related to cotton throughout the Republican period. In this context, cotton activities in this environment were periodically enhanced, and even more inventive tactics were undertaken in Western Anatolia, a historically important cotton region due to the climate and natural parameters necessary for cotton cultivation. In this way, both cotton production and commerce, as well as new steps and achievement in the weaving industry, have always boosted the region's economic importance. Therefore, the purpose of this study is to emphasize the economic alteration brought about by cotton research in Western Anatolia during the Atatürk era, the founder of the Republic.