Erken dönem vücûh ve nezâir eserlerinin karşılaştırılması
Comparison of early literature of wujouh and nazaer
  1. Tez No: 778540
  2. Yazar: EMİNE BÜŞRA ARICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân İlimleri, Ulûmu'l-Kur'ân, Vücûh ve Nezâir, Mukâtil b. Süleymân, Hârûn b. Mûsâ, Yahyâ b. Sellâm, Ulum al-Quran, The Sciences of the Qur'an, Wujouh and Nazaer, Muqâtil ibn Sulaymân, Haroon ibn Musa, Yahyâ ibn Sallam, at-Tasarif
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 463
Özet
Vücûh ve Nezâir, bir kelimenin Kur'ân'da kaç farklı anlamda kullanıldığını ve bu farklı anlamların hangi âyetlerde tekrar edildiğini tespit ederek Kur'ân'ın doğru anlaşılmasına yardımcı olan Kur'ân ilimlerinden bir tanesidir. Vücûh ve Nezâir'e dair günümüze ulaşan en eski eser Mukâtil b. Süleymân'a aittir. Alanın otoritesi olarak kabul edilen Mukâtil'in ve onu takip eden Hârûn b. Mûsâ ile Yahyâ b. Sellâm'ın eserleri kronolojik olarak incelendiğinde bu ilmin gelişimi hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Vücûh ve Nezâir'e dair yazılmış ilk eserlerin karşılaştırıldığı bu çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Vücûh Nezâir ilmi ve erken dönem Vücûh Nezâir eserleri hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümünde ise bu eserler hem biçim hem içerik açısından karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada yapılan karşılaştırma ile erken dönem Vücûh ve Nezâir eserlerinde hem var olan birikimin kullanıldığı hem de bu birikime ilavelerde bulunulduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum Vücûh ve Nezâir ilminin kümülatif bir şekilde ilerlediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Wujouh and Nazaer is one of the sciences that assists to understand the Holy Qur'ân correctly deal with how many different meanings a word is used in the Qur'ân and in which verses these different meanings are repeated. The oldest existing work on Wujouh and Nazaer is belong to Muqâtil ibn Sulaymân. Muqâtil, who was accepted as the authorized of the field, and Haroon ibn Musa and Yahyâ ibn Sallam's works are examined chronologically, it is possible to have an idea about the development of this science. This study, which compares the first works written on Wujouh and Nazaer, consists of two chapters. In the first chapter, information was given about the science of Wujouh Nazaer and early works of Wujouh and Nazaer Literature; in the second chapter, these works were compared in terms of both form and content. With the comparison made in this study, it was concluded that in the early literature of Wujouh and Nazaer works was used the existing knowledge and additions were made to this knowledge. This situation shows that the science of Wujouh and Nazaer has progressed cumulatively.