BİLSEM'e giden özel yetenekli çocukların ailelerinin BİLSEM eğitimine ilişkin görüş ve önerileri
Opinions and recommendations of Science and Art Center's parents regarding to education delivered by science and art centers
  1. Tez No: 778553
  2. Yazar: ERBİN SOYGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli çocukların aileleri, okul, ailelerin görüşleri, ailelerin önerileri, Parents of gifted children, school, parents' opinions, parents'recommendations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma, BİLSEM'e giden özel yetenekli çocukların ailelerinin BİLSEM eğitimine ilişkin görüş ve önerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel desen kullanılmıştır. Araştırmanın problemi, alt amaçları ve çalışma grubu göz önünde bulundurulduğunda araştırmanın yönteminin temel nitel desen olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, özel yetenekli çocukların ailelerinin Bilim ve Sanat Merkezlerinin eğitimi ile ilgili uygulanan yöntemler, uygulama basamakları ve ortaya çıkan sorunlar hakkındaki görüşlerini ele almaktır. Araştırma amacı doğrultusunda veriler görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Görüşmeler için yarı yapılandırılmış form geliştirilmiştir. Geliştirilen form dört alan uzmanının görüşlerine sunularak, forma son hali verilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul BİLSEM'de özel yetenekli çocukların aileleri (12 kişi) oluşturmaktadır. Araştırmacı 12 aile ile BİLSEM'in genel işleyişi ile ilgili görüşmeler yapmıştır. Çalışmada ailelerin isimleri yerine kodlar kullanılmıştır. Aileler ile görüşmeler zoom programı aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve görüşmeler ailelerin izni doğrultusunda kayda alınmıştır. Her bir görüşme 45 dk-90 dk. arasında sürmüştür. Elde edilen veriler, içerik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre aileler, BİLSEM'de Sunulan Eğitim Programlarının sorunları olmasına rağmen eğitimin verimli olduğunu düşünmektedir. Aileler görüşme esnasında sınıf aktiviteleri, deneysel çalışmalar ve problem çözme becerilerinin geliştiği yönünde ifadelerde bulunmuşlardır. Bilim ve Sanat Merkezlerinin amaçlarıyla paralellik gösterdiğini belirtmektedirler. Ek olarak, BİLSEM'lerde rehberlik sisteminin eksikliği, öğretmen davranışları (yeterli dönüt verememe, motivasyon engelleyici davranış, yeterli plan yapılmaması), bilgisayar ve teknoloji kullanımının eksikliği de aile ifadelerinde yer almaktadır. Çalışma, tespit edilen problemlerin aşılmasına yönelik önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine the opinions and recommendations of the families of gifted children who attains Science and Art Center. Basic qualitative design used for the study. The aim of this study is to discuss the opinions and recommendations of the parents of gifted children regarding to the education delivered by Science and Art Centers. In line with the purpose of the research, the data were obtained through interviews. A semi-structured form was developed for the interviews. The form which was developed by the researcher was presented to the opinions of four experts of the field and finalized. The study group of the research consists of the parents of gifted children (12 people) from different Science adn Art Centers in Istanbul. The codes were used instead of families' names while presenting the data. Interviews with families were conducted through the Zoom program and the interviews were recorded with the permission of the families. Each interview is 45 min-90 min. lasted between The obtained data were analyzed with the content analysis technique. According to the results of the research, the families think that although the education is efficient in Science and Art Centers, there are problems regarding to education program.The parents stated that the activities are organized around experimental studies so the problem solving skills of students improved in Science and Art Centers. Based on this, they stated that the Science and Art Centers are parallel with their aims. On the other hand, the lack of guidance system in Science and Art Centers, teacher behaviors (lack of feedback, motivation-blocking behaviors of teachers, insufficient planning), lack of computer and technology usage are also handled as the biggest problems. The study was completed with suggestions for overcoming the identified problems.