Endüstri 4.0 kapsamında yaşlanan nüfusun ekonomik büyüme üzerine etkisi: OECD ülkeleri üzerine panel veri analizi
The impact of the ageing population on economic growth within the scope of Industry 4.0: A panel data analysis on OECD countries
- Tez No: 778717
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Nüfus, Ekonomik Büyüme, Nüfusun Yaşlanması, Industry 4.0, Population, Economic Growth, Population Aging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Dünya genelinde yaşlanan nüfus, ülke özelliklerine göre farklı sorunları gündeme getirmektedir. Nüfusun yaşlanması ve demografik dönüşümünde nüfusun yaş grupları yapılanması şekil değiştirmekte; ölüm ve doğum oranlarının azalması ile birlikte doğumdan sonra beklenen yaşam, süresinde artış olmakta, çocuk ve gençlerin nüfus içinde oranı azalırken, yaşlıların toplam nüfus içindeki payı artmaktadır.İktisadi faaliyetlere katılamayan bağımlı nüfus artmakta bunun sonucunda işgücü bileşeni de değişmektedir. Nüfus yapısındaki değişimler; toplam işgücü arzını, yaşlı işgücü verimliliğini, istihdam yapısını, ücret gelirlerini, tasarrufları, üretimi, tüketimi, kaynak dağılımını, ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Ortalama yaşam süresinin artması doğum oranlarının azlaması, üretici durumdaki işgücünün yaşlanacağının sinyali olarak görülmektedir. Endüstri 4.0 kavramı, ilk defa 2011yılında Almanya'da düzenlenen, yüksek teknolojiye dayalı yeni politikaların tartışıldığı Hannover Fuarı'nda dile getirilmiştir. Ardından başta Japonya olmak üzere sanayileşmiş ülkelerde gündeme gelmiştir. Endüstri 4.0'ın başta ekonomik yapı olmak üzere bütün sistemleri etkilediği görülmektedir. Ekonominin bütün makro büyüklükleri üzerine etkileri vardır. Önemli bir etki ise, üretkenlik bağlamında“büyüme”üzerinedir. 2008 Küresel Ekonomik Kriz'den sonra, küresel büyümenin yavaşlamasında bir çok etkenin yanında, teknolojik ilerlemeyle içiçe geçmiş olan yaşlanma ve üretkenlik kritik bir etkiye sahiptir. Yaşlanma konusunda, hayat süresinin uzaması ve nüfus artışı, emeklilik, işgücü konuları yeniden gündeme gelmiştir. Emeğin, teknoloji tarafından ikamesinin arttığı görülmektedir. Üretkenlik açısından ise ekonomilerin rekabet kurallarını değiştirmesi etkisi beklenmektedir. Ülkeler rakabet güçlerini koruyabilmek için, inovasyonun ön safhalarında yer almaları zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Ülkelerin nüfusları yaşlanıyor olmasına rağmen, Endüstri 4.0 teknolojileri kullanımının, ekonomik büyümeye olan etkisinin belirlenmesi araştırmanın en temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda seçilmiş OECD ülkelerinin (Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, Japonya, Kore, Hollanda, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri) 2005-2021 tarihleri arasında teknoloji kullanımları ve ekonomik büyümelerine dair verilerin incelenmesi yapılmıştır. Ülkelerin inovasyon yetkinliklerinin değerlendirilerek sıralamanın yer aldığı Küresel İnovasyon Endeksi 2021 Raporundaki sıralama dikkate alınarak bu ülkeler seçilmiştir. Farklı zaman periyotlarında ve kesitler üzerinde gözlem yapılmasına imkan tanıyan panel veri analizi kullanılarak ülkelerin istihdamdaki nüfus yapısı, Endüstri 4.0 kullanım düzeyleri ve ekonomik büyümelerine dair inceleme yapılmıştır. Çalışma sonucunda, incelenen ülke gruplarına ait toplam istihdam içinde internet ve bilgisayar kullanarak çalışanların, endüstri sektöründeki toplam istihdam, teknoloji kullanım düzeyleri, 55 yaş üstü çalışanların 55 yaş altı çalışanlara oranlarının ve Ar-Ge yatırımlarının ekonomik büyümeye katkı sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak, gerek literatüre, gerekse bu çalışma bulgularına dayanarak Endüstri 4.0 uygulamalarının yoğun kullanıldığı ülkelerde ekonomik büyümenin, nüfusun yaşlanmasına rağmen gerçekleşiyor olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aging population worldwide brings different problems to the agenda according to country characteristics. In the aging and demographic transformation of the population, the age group structure of the population changes shape; with the decrease in death and birth rates, life expectancy after birth increases, the share of children and young people in the population decreases, while the share of the elderly in the total population increases.The dependent population that cannot participate in economic activities increases, and as a result, the labor force component also changes. Changes in population structure affect total labor supply, productivity of the old labor force, employment structure, wage incomes, savings, production, consumption, resource allocation and economic growth. Increasing life expectancy and decreasing birth rates are seen as signals that the productive labor force will age. The concept of Industry 4.0 was first mentioned at the Hannover Fair in Germany in 2011, where new policies based on high technology were discussed. Afterwards, it came to the agenda in industrialized countries, especially Japan. Industry 4.0 is seen to affect all systems, especially the economic structure. It has effects on all macro quantities of the economy. An important impact is on“growth”in the context of productivity. After the 2008 Global Economic Crisis, aging and productivity, which are intertwined with technological progress, have a critical impact on the slowdown in global growth, among many other factors. On aging, the issues of life expectancy and population growth, retirement and labor force are back on the agenda. The substitution of labor by technology is increasing. In terms of productivity, it is expected to change the rules of competition in economies. In order to maintain their competitiveness, countries need to be at the forefront of innovation. The main objective of the research is to determine the impact of the use of Industry 4.0 technologies on economic growth, despite the aging population of countries. For this purpose, data on the use of technology and economic growth of selected OECD countries (Canada, Denmark, France, Germany, Ireland, Japan, Korea, Korea, the Netherlands, Sweden, the United Kingdom and the United States) between 2005 and 2021 were analyzed. These countries were selected by taking into account the ranking in the Global Innovation Index 2021 Report, where the innovation competencies of the countries are evaluated and ranked. Using panel data analysis, which allows observations to be made over different time periods and cross-sections, an analysis of the population structure in employment, Industry 4.0 utilization levels and economic growth of the countries was conducted. As a result of the study, it was observed that the ratio of internet and computer users in total employment, total employment in the industrial sector, technology utilization levels, the ratio of employees over the age of 55 to employees under the age of 55 and R&D investments contribute to economic growth in the examined country groups. As a result, based on both the literature and the findings of this study, it is determined that economic growth in countries where Industry 4.0 practices are used intensively is realized despite the aging of the population.