Türk linyitlerinin hava oksijeni ile oksidasyonu
The oxidation of Turkish lignites with air oxygen up to 500 0c
- Tez No: 77877
- Danışmanlar: PROF. DR. YUDA YÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Linyit, oksidasyon, termal analiz, spektroskopik yöntemler, lignite, oxidation, thermal analysis, spectroscopic methods
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada kullanılan linyit örnekleri 6 farklı yataktan elde edilmiştir: Mihalıççık/ Koyunağılı (tavan damarı), Mihalıççık/ Koyunağüı (taban damarı), Manisa/ Soma/ Elmacı, Balıkesir/ Kepsut/ Seçdere, Balıkesir/ Dursunbey/ Çakırca ve Muğla/ Milas/ Sekköy. Kullanılan kömürler statik hava atmosferinde 500°C ye kadar Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ile oksitlendi. 300, 400 ve 500°C civarında üç tip oksidasyon piki belirlendi Bu oksidasyon piklerinin oluşması, farklı sıcaklıklarda oksitlenen farklı yapıların varlığını göstermektedir. Toluen ve piridin gibi, kömürlerin bazı çözücülerdeki ekstraksiyonu kömürdeki çapraz hidrojen bağlarını kırar ve orjinal kömürün kimyasal özelliklerim değiştirir. Toluemetil alkol ve piridin ile ekstrakte edilen bütün kömür örnekleri 500°C ye kadar hava oksijeni ile oksitlendi Kömür ekstraksiyonu, birinci oksidasyon piklerinin gözlendiği sıcaklığı, orjinal kömürlere göre yaklaşık 6-15°C azaltmıştır. Orjinal ve ekstrakte edilmiş kömürlerin yanma karakterleri Termal Analizör (TGA) kullanılarak incelendi ve ağırlık kaybı hızı türev eğrileri (DTGA) ile elde edildi Orjinal kömürlerin ve oda sıcaklığı ekstraksiyonundan elde edilen artıkların şişme davranışı ve çözücü şişmesinin kömürün oksidasyon karakterlerine etkileri araştırıldı. Toluemetil alkol ve piridin ekstraksiyonundan elde edilen artıkların şişme oranı, orjinal kömürlere oranla daha yüksek olduğu gözlendi. Polimerik model bileşiklerin oksidasyonu araştırılmış ve sonuçlar verilmiştir. Örnekler hava atmosferinde 500°C ye kadar oksitlenmiştir. Polimer bileşiklerine ait termogramlan elde etmek için DSC kullanıldı. Oksitlenen polimer bileşiklerinin yapısı, hangi değişimlerin olduğunu belirlemek için, FITR spektroskopisi kullanılarak araştırıldı. Benzer polimer bileşiklerinde oksidasyon pikleri yaklaşık aynı sıcaklıklarda gözlendi Yaklaşık 208°C de karbonil gruplarında bir azalma vardır. Oksidasyon sıcaklığı arttıkça, karbonil bandlan kaybolmaya başlamıştır.IV Kömür örnekleri 340, 420 ve 500°C ye kadar (DSC) ile ısıl işlemlere tabi tutuldu. Artıklar FT-IR çalışmaları için toplandı. Orjinal kömürler ve oksidasyon deneylerinden elde edilen artıklar FT-IR spektrofotometresi ile analiz edildi. Bu çalışmada FT-IR spektroskopisi oksidasyon sırasındaki fonksiyonel gruplardaki değişimleri incelemek için kullanıldı, özellikle, karbonil gruplarındaki ve alifatik yapılardaki küçük değişimler bu yöntemle belirlendi Örtüşen bandlann bağıl oranlarım ölçmek için spektrumlara eğri çözümleme yöntemi uygulandı.
Özet (Çeviri)
The lignite samples used in this study were obtained from six different mines: Mihalıççık/ Koyunağıh (top seam), Mihalıççık/ Koyunağıh (bottom seam), Manisa/ Soma/ Elmacı, Balıkesir/ Kepsut/ Seçdere, Balıkesir/ Dursunbey/ Çakırca and Muğla/ Milas/ Sekköy. The coals were oxidized with Differential Scanning Calorimeter under static air atmosphere up to 500°C. Three types of oxidation peaks were observed at around 300, 400 and 500°C. The occurrence of these oxidation peaks suggested the existence of different types of structures which oxidized at various temperatures. Extraction of coals with some solvents, such as toluene and pyridine, disrupts cross linking hydrogen bonds in coal and changes the chemical properties of original coals. All coal samples were extracted with toluene:ethyl alcohol and pyridine and oxidized with air oxygen up to 500°C. Extraction of coals decreased the temperature at which the first oxidation peaks occured by about 6-15°C compared with that of the original coals. Combustibility characteristics of original and extracted coals were studied by using thermogravimetric analyser (TGA) and the rate of weight change were obtained with the differential thermogravimetric analysis (DTGA). Swelling behaviours of original coals and residues obtained from the room temperature extraction and the effects of solvents swelling on oxidation characters of coals were investigated. The swelling ratio of the residue obtained from toluene:ethyl alcohol and pyridine extraction were much higher than those for original coals. The oxidation of polymeric model compounds was investigated and results are given. Samples were oxidized in air atmosphere at temperatures up to 500°C. DSC system was used to determine thermograms of the polymer compounds. The structure of oxidized polymeric compounds was investigated using FUR spectroscopy to determine the changes which occur. For similar polymeric compounds, the oxidation peaks were observed at nearly the same temperatures. At about 208°C there was aVI decrease in carbonyl groups. As the oxidation temperatures was increased, the carbonyl band started to disappear. Coal samples also submitted to DSC after heat treatment at 340, 420 and 500°C. The residues were collected for FT-IR studies. The original coals and residues obtained from the oxidation experiments were analysed by FT-IR spectrometer to study changes resulting in the functional group distribution on oxidation. Especially, small changes in carbonyl and aliphatic ranges were determined by this method. Curve resolving routines applied to the spectra to measure the relative proportions of overlapping bands.