Seri beslemeli mikroşerit anten dizisi tasarımı
The Design of series fed microstrip antenna array
- Tez No: 77876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Microstrip Antennas, Transmission Line Model, Cavity Model, Full Wave Analysis Model
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
IV ÖZET Bu tezde, seri beslemeli dikdörtgen parça şekilli mikroşerit anten dizilerinin hem teorik hemde deneysel analizleri yapılmıştır. Bu amaçla X-bandında çalışan dört elemanlı doğrusal ve 2x4 elemanlı düzlemsel anten dizisi tasarımlanmıştır. Tasarımlanan anten dizilerinin geri-dönüş kaybı, duran-dalga oranı, giriş empedansı ve ışıma örüntüleri iletim hattı ve boşluk modeli ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlar ve tam-dalga modeli kullanan bir paket programın (EMAP) sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Anahtar Kelimeler : Mikroşerit Antenler, İletim Hattı Modeli, Boşluk Modeli, Tam Dalga Analiz Modeli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, series fed rectangular microstrip patch antenna arrays are analysed both experimentally and theoretically. For this purpose, four elements linear and 2x4 elements planar arrays in X-band are designed. Parameters of antenna arrays such as return loss, standing-wave ratio, input impedance and radiation pattern are calculated using transmission line and cavity models. Obtained results are compared with experimental results, as well as results of the full-wave analysis software (EMAP).