Kars şeker fabrikasındaki bakterilerin çeşitliliğin tanımlanması, karakterizasyonu ve hidrolaz enzim üretebilme potansiyelerinin belirlenmesi
Determination of bacterial diversity, characterization and production potentials of hydrolase enzymes in Kars sugar factory
- Tez No: 778776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ULUÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kars şeker Fabrikası, 16S rRNA dizi analizi, Ġzolasyon, Hidrolaz enzim, Termofilik bakteri, Kars Sugar Factory, 16S rRNA sequence analysis, Isolation, Hydrolase enzyme, thermophilic bacteria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Gelişen ve büyüyen dünya pazarında enzimlerin kullanımı ve gereksinimi oldukça yaygınlaşmıştır. Günümüzde ürün maliyetinin yüksek olması ve girdi işlemlerinin maliyetinin fazla olması enzimlere olan ilginin artmasını zorunlu kılmaktadır. Artık enzimler için standart olan 25-40 °C sıcaklıklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı hassas işlemlerde genellikle yüksek sıcaklıklara adapte edilmiş enzimler tercih edilmektedir. Bu, termofilik özelliklere sahip enzimlerin sık sık çalışılmasının bir nedeniydi. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars şeker Fabrikası'nda işlenen Ģeker pancarı ve kamışından elde edilen şeker ve posa atıklarından alınan termofilik özellikli su ve çamur örneklerinden bakteri izolasyonu yaptık. Bu kapsamda alınan örneklerden izole edilen bakterilerin identifikasyonu için mobilite, gram boyama ve spor oluşumu gibi mikroskobik testler yapılmıştır. Seçilen bakteri örneklerinin kolonileri gram boyama yöntemi ile belirlendi. Daha sonra Genomik DNA izolasyon protokolü uygulanarak elde edilen DNA örneklerinden 16s rRNA bölgesi PCR ile amplifiye edilmiş ve hizmet alımı ile dizi analizi yapılmıştır. Veriler şenBank verileri ile karşılaştırılarak türler arası ilişkiler belirlenmiş ve filogenetik analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 35 farklı tip bakteri (Acinetobacter baumannii, Acinetobacter sp., Aeribacillus pallidus, Anoxybacillus sp., Anoxybacillus tunisiense, Bacillaceae bactenum, Bacillus flexus, Bacillus haynesii, Bacillus licheniformis, Bacillus paralicheniformis,Bacillus pumilus, Bacillus safensis, Bacillus sinesaloumensis, Bacillus sp., Bacillus subtilis, Bacillus zhangzhouensis, Brevibacillus aydinogluensis, Brevibacillus borstelensis, Brevibacillus parabrevis, Brevibacillus sp., Brevibacillus thermoruber, Brevundimonas aurantiaca, Caldibacillus hisashii, Enterococcus durans, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Geobacillus sp., Geobacillus thermodenitrificans, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella sp., Rhizobium sp., Serratia marcescens,Sphingobacterium thermophilum, Staphylococcus sp., Ureibacillus thermosphaericus) elde edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the developing and growing world market, the use and requirement of enzymes has become quite widespread. Today, the high cost of the product and the high cost of input processes necessitate an increase in the interest in enzymes. It is now frequently used at temperatures of 25-40 °C, which is the standard for enzymes. In some sensitive processes, enzymes adapted to high temperatures are generally preferred. This was one reason why enzymes with thermophilic properties were often studied. To obtain bacteria from thermophilic water and mud samples taken from sugar and pulp wastes obtained from sugar beet and cane processed in Kars Sugar factory located in the Eastern Anatolia region. In this context, microscopic tests such as motility, gram staining and spore formation were performed for the identification of bacteria isolated from the samples taken. Colonies of selected bacterial samples were determined by gram staining method. Then, the 16s rRNA region from the DNA samples obtained by applying the Genomic DNA isolation protocol was amplified by PCR and sequence analysis was performed with service procurement. Interspecies relationships were determined by comparing the data with GenBank data and phylogenetic analyzes were performed. As a result of the analyzes made, 35 different types of bacteria (Acinetobacter baumannii, Acinetobacter sp., Aeribacillus pallidus, Anoxybacillus sp., Anoxybacillus tunisiense, Bacillaceae bactenum, Bacillus flexus, Bacillus haynesii, Bacillus licheniformis, Bacillus paralicheniformis,Bacillus pumilus, Bacillus safensis, Bacillus sinesaloumensis Bacillus sp., Bacillus subtilis, Bacillus zhangzhouensis, Brevibacillus aydinogluensis, Brevibacillus borstelensis, Brevibacillus parabrevis, Brevibacillus sp., Brevibacillus thermoruber, Brevundimonas aurantiaca, Caldibacillus hisashii, Enterococcus durans, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Geobacillus sp., Geobacillus thermodenitrificans, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella sp., Rhizobium sp., Serratia marcescens,Sphingobacterium thermophilum, Staphylococcus sp., Ureibacillus thermosphaericus) has been obtained.