Romantik ilişki kalitesinin benliğin ayrımlaşması ve duygusal manipülasyon düzeyine göre incelenmesi
Examining romantic relationship quality in terms of self-differentiation and emotional manipulation
  1. Tez No: 778777
  2. Yazar: GAMZE SADEER ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişki kalitesi, benliğin ayrımlaşması, duygusal manipülasyon, Romantic relationship quality, self-differentiation, emotional manipulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı romantik ilişki kalitesini, benliğin ayrımlaşması ve duygusal manipülasyon düzeyi aracılığıyla incelemektir. Araştırma, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan, romantik ilişkisi bulunan, 18-30 yaş arası 271 kadın, 65 erkek ve 1 cinsiyetini belirtmek istemeyen toplamda 337 birey ile yürütülmüştür. Örneklemi ulaşılabilir örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak Işık ve Bulduk (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği (Differentiation of Self Inventory - DSI)”, Yılmaz (2018) tarafından geliştirilen“İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği”, Fletcher ve diğerleri (2000) tarafından geliştirilen ve Sağkal ve Özdemir (2018) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Değişkenlerin analiz sürecinde veri özelliklerine bağlı olarak Shapiro-Wilk testi, Bartlett küresellik testi, Mardia'nın MVN testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda romantik ilişki kalitesinin yaş, medeni durum, şu anda yaşadığı romantik ilişkinin süresi, birlikte yaşadığı kişi ve babanın vefat etmiş olması açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı ve romantik ilişki kalitesi ile benliğin ayrımlaşması ve duygusal manipülasyon düzeyi arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış, gelecekteki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine romantic relationship quality in terms of the differentiation of the self and the level of emotional manipulation. The research was carried out with a total of 337 individuals living within the borders of Turkey, having a romantic relationship, 271 women, 65 men and 1 who did not want to specify their gender, between the ages of 18-30. The sampling was determined with convenience sampling method. As a measurement tool in the research were used“Differentiation of Self Inventory (DSI)”adapted into Turkish by Işık and Bulduk (2015),“Manipulation Scale in Human Relationships”developed by Yılmaz (2018),“Perceived Romantic Relationship Quality Scale”developed by Fletcher et al., (2000) and adapted into Turkish by Sağkal and Özdemir (2018) and the“Personal Information Form”developed by the researcher. Depending on the characteristics of the data Shapiro-Wilk test, Bartlett's test, Mardia's MVN test, MannWhitney U test, Kruskal Wallis test, Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were carried out during the analysis process. As a result of the research, it was found that the quality of the romantic relationship differed significantly in terms of age, marital status, the duration of the current romantic relationship, the person with whom she/he lived, and the death of her father; it has been determined that there are significant relationships between romantic relationship quality, differentiation of self and emotional manipulation level. The findings were discussed in the light of the literature, and suggestions were presented to the researchers in order to contribute to future studies.