Remisyonda bipolar bozuklukta belirsizliğe tahammülsüzlüğün bağlanma stilleri ve klinik özellikler ile ilişkisi
Relationship of intolerance of uncertainty and attachment styles with clinical features in bipolar disorder during remission
- Tez No: 778782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN YILDIZHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, belirsizliğe tahammülsüzlük, bağlanma, yeti yitimi, özkıyım, bipolar disorder, intolerance to uncertainty, attachment, disability, suicide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
AMAÇ: Bipolar bozuklukta hastalık şiddeti ve klinik özellikler ile ilgili yordayıcı olma potansiyeli taşıyan belirsizliğe tahammülsüzlük ve bağlanma kavramlarının remisyondaki bipolar hastalarda incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamız kesitsel tipte tanımlayıcı bir çalışmadır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde ayaktan takip edilen, çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerini sağlayan, Young Mani Derecelendirme ve Hamilton Depresyon Derecelendirme ölçekleri kullanılarak remisyonda olduğu kabul edilen 150 bipolar bozukluk tanılı hasta çalışmaya alınmıştır. Klinik ve Sosyodemografik Veri Formu ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12), İlişki Ölçekleri Anketi, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri 2 (YİYE-2), Moritsky Tedavi Uyum Ölçeği, İntihar Davranış Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Yetiyitimi Değerlendirme Çizelgesi (WHODASS 2.0) araştırmacı tarafından hastalara uygulanarak veriler toplanmıştır. BULGULAR: İki ve daha çok kez intihar girişimi olmuş hastalarda YİYE-2 kaçınmacı alt tipi puanları anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p=0.001). YİYE-2 alt ölçeklerinden kaygılı puanlarının, BTÖ-12 alt ölçeklerinden ileriye yönelik kaygı puanları ile (p=0.000) ve engelleyici kaygı ile (p=0.000) pozitif yönde korelasyon olduğu, YİYE-2 (Kaçınmacı, Kaygılı), BTÖ-12 (İleriye Yönelik Kaygı, Engelleyici Kaygı) ve WHODASS 2.0 puanlarının; dahil edildiği basit doğrusal regresyon modelinin; intihar girişimi sayılarını anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Hastaların bağlanma tiplerine veya belirsizliğe tahammülsüzlük düzeylerine göre tedavi uyumlarında ise farklılık saptanmamıştır. SONUÇ: Yakın ilişkilerde kaçınmacı, kaygılı bağlanma özelliklerine sahip, belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi yüksek ve yeti yitimi fazla olma durumlarının hepsinin birlikte yer aldığı bipolar bozukluk tanılı hastalarda intihar girişimi sayısının yüksek olması beklenir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the concepts of intolerance of uncertainty and attachment which have potential to be predictors of clinical features in remitted bipolar patients. METHOD: Our study is a cross-sectional descriptive study. In line with the inclusion and exclusion criteria, 150 bipolar patients whose remission was recorded with Young Mania Rating Scale and Hamilton Depression Rating Scale were recruited from the outpatient clinics of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatric and Neurological Diseases. Clinical and Sociodemographic Data Form, Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-12), Relationship Scales Questionnaire, Inventory of Close Relationship Experiences 2 (ICRE-2), Moritsky Treatment Adjustment Scale, Suicide Behavior Scale, World Health Organization Disability Assessment Chart (WHODASS 2.0) were applied to the patients by the researcher. RESULTS: In patients who had attempted suicide two or more times, the avoidant subscale scores of the ICRE-2 were found to be significantly higher (p=0.001). The scores of anxious subscale of the ICRE-2 were positively correlated with of IUS-12 subscales of prospective anxiety (p=0.000), and inhibitory anxiety (p=0.000). The liner regression model including ICRE-2 (Avoidant, Anxious), IUS-12 (Prospective Anxiety, Inhibitory Anxiety) and WHODASS 2.0 was significantly efficient in predicting the number of suicide attempts. We detected no difference in treatment compliance according to the patients' attachment styles or intolerance of uncertainty levels. CONCLUSION: For the patients with bipolar disorder, the number of suicides attempts are expected to be higher in patients who have the features of avoidant or anxious attachment styles with high intolerance of uncertainty levels and high levels of disability.