İntihar girişimi öyküsü olan ve olmayan remisyonda bipolar bozukluk hastalarında obsesif inanışların işlevselliğe etkisi
The effect of obsessive beliefs on functioning in bipolar disorder patients in remission with and without a history of suicide attempt
- Tez No: 839796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Disorder, Obsessive Beliefs, Functionality, Suicide, Suicide Attempt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: : Bipolar Bozukluk (BB) işlevsellikte önemli düzeyde bozulmayla giden depresif, manik, hipomanik veya karma ataklarla seyreden kronik bir psikiyatrik bozukluktur. BB'de intihar riski normal populasyona göre 20-30 kat kadar fazladır. Obsesif inanışlar, istenmeyen zihinsel müdahaleci düşüncelerin ortaya çıkması sonucunda kişinin bu düşünceleri hatalı değerlendirmelerine veya yanlış yorumlamalarına yol açan bilişsel süreçler olarak tanımlanmaktadır.Çalışmalarda düşüncenin kontrolü dışındaki diğer inanışlarınObsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) dışı psikopatolojilerle de ilgili olabileceği belirtilmiştir.Bu çalışmanın amacıintihar öyküsü olan ve olmayan remisyon dönemindeki BB-I tanılı hastalarda obsesif inanışların işlevselliğe etkisini belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya Dicle Üniversitesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Beş (DSM-5)'e göre BB-I tanısı konmuş 18-65 yaş arası 33 intihar girişim öyküsü olan, 51 intihar girişim öyküsü olmayan hasta alınmıştır. Katılımcılara gönüllü onam formu imzalatıldıktan sonra sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği(HAM-D), Young Mania Derecelendirme Ölçeği(YMRS), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon ölçeği(Y-BOCS), Obsesif İnanışlar Ölçeği-44(OİÖ), Bipolar Bozuklukta İşlevsellik Ölçeği(BB-İÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında OİÖ ve BBİÖ total puanında anlamlı farklılık yoktu. OİÖ alt ölçek puanları ile BBİÖ alt ölçek puanları arasında intihar girişimi öyküsü varlığına göre belirli alanlarda anlamlı korelasyon ilişkileri saptadık. İşlevsellik açısından toplumsal etkinliklere katılım, günlük etkinlik ve hobiler puanları dışında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Obsesif inanışlar ile intihar girişimi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, intihar girişimi olan ve olmayan grupta işlevselliklerin benzer olduğu ve bazı obsesif inanışlarla işlevselliğin belirli alanlarında anlamlı korelasyonların mevcut olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç obsesif inanışları azaltmaya yönelik müdahalelerin hastaların işlevselliğini belirli alanlarda artırabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Sözcükler Bipolar Bozukluk, Obsesif İnanışlar, İşlevsellik, İntihar, İntiharGirişimi
Özet (Çeviri)
Introduction: Bipolar Disorder (BD) is a chronic psychiatric disorder characterized by depressive, manic, hypomanic, or mixed episodes with significant impairment in functionality.The risk of suicide in BD is 20-30 times higher than in the normal population.Obsessive beliefs are defined as cognitive processes that cause the person to incorrectly evaluate or misinterpret these thoughts as a result of the emergence of unwanted mentally intrusive thoughts.Studies have shown that beliefs beyond the control of thought may also be related to psychopathologies other than Obsessive Compulsive Disorder (OCD). This study aims to determine the effect of obsessive beliefs on functionality in patients diagnosed with BD-I in remission with and without a history of suicide. Method: The study included 33 patients with a history of suicide attempts and 51 patients without a history of suicide attempts, aged 18-65, diagnosed with BD-I according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Five (DSM-5), who applied to Dicle University Hospital Psychiatry Outpatient Clinic. After the participants signed a voluntary consent form, the sociodemographic data form, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Young Mania Rating Scale (YMRS), Yale-Brown Obsession Compulsion Scale (Y-BOCS), Obsessive Beliefs Questionnaire-44 (OBQ-44), Bipolar Disorder Functioning Questionnaire (BDFQ) were applied to participants. Results: There was no significant difference in OBQ and BDFQ total scores between two groups. We found significant correlations between OBQ subscale scores and BDFQ subscale scores in certain areas according to the presence of a history of suicide attempts. Regarding functionality, no significant difference was found between the two groups, except for participation in social activities, daily activities and hobbies scores. Conclusion: It was concluded that there was no significant relationship between obsessive beliefs and suicide attempts, the functionality was similar in the groups with and without suicide attempts, and there were significant correlations between some obsessive beliefs and specific areas of functionality. These results suggest that interventions to reduce obsessive beliefs may increase patients' functionality in certain areas.