Göğüs ön duvarı deformiteli bireylerin bilgisayarlı tomografi görüntülerinde göğüs içi morfolojisinin incelenmesi
Investigation of the internal chest morphology in individuals with chest front wall deformity using computed tomography images
  1. Tez No: 778821
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Haller İndeks, Pektus Ekskavatum, Pektus Karinatum, Kardiyotorasik Oran, Toraks Morfolojisi, Haller Index, Pectus Excavatum, Pectus Carinatum, Cardiothoracic Ratio, Thorax Morphology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada Kayseri Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi bölümüne başvuran göğüs ön duvarı deformiteli bireylerin Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülerinde göğüs içi organların göğüs omurlarına göre yerleşimi, pozisyonu ve seviyelerinin tespiti amaçlandı. Toplam 6000 hasta dosyası dijital ortamda tarandı. Tarama sonucu göğüs ön duvarı deformitesine sahip 1112 (554 Pektus Ekskavatum, 520 Pektus Karinatum ve %3 diğer deformiteler) hastadan BT görüntülerine ulaşılabilinen 80 Pektus Ekskavatum'lu, 70 Pektus Karinatum'lu hastada ölçümler yapıldı. Pektus Ekskavatum, Pektus Karinatum ve sağlıklı bireylere ait Toraks BT görüntülerinin axial kesitleri üzerinde belirli vertebra alt seviyelerinde (T5-T11) Haller İndeks ölçümleri gerçekleştirildi ve her axial kesit üzerinde göğüs içi organların yerleşimi ve pozisyonu morfolojik olarak incelendi. Ayrıca Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum deformitesi bulunan hastalar ile sağlıklı grubta ki bireylere ait Toraks BT görüntülerinin koranal kesitlerinde kalp siluetinin en geniş yerinden alınan transvers uzunluğun göğüs içinde orta hattın sağında ve solunda yerleşme oranı ve Kardiyotorasik Oran hesaplaması yapıldı. Araştırmamızın sonucunda Pektus Ekskavatum hastalarında pektus şiddetnin en fazla olduğu torakal vertebra seviyesinin 32 (%40) hasta ile T9 seviyesi, daha sonrada 30 (37,5) hasta ile T10 seviyesi olduğu saptandı. Pektus şiddetinin artmasına bağlı olarak kalbin sola doğru yer değiştirdiği görüldü. Hastalarda T10 seviyesinde kalbin halen görünüyor olması pektus şiddetine bağlı olarak kalbin aşağı yönde de yer değiştirdiğini gösterdi. T5-T10 seviyelerinden Haller İndeksi ölçülen Pektus Karinatum'lu hastalarda en siddetli Haller İndeks değeri kadınlarda T7 seviyesinde (1,54 cm), erkeklerde ise T9 seviyesinde (1,42 cm) olduğu görüldü. Pektus karinatumlu hastalar ile sağlıklı bireylerin kardiyotorasik oran hesaplamasına yönelik veriler karşılaştırıldığında iki grup arasında ciddi bir artış olmadığı görüldü. Elde ettiğimiz sonuçların göğüs ön duvarı deformiteleri ile ilgili klinik uygulamalara doğrudan bir katkı sağlamasa bile bu tür vakalarda organların yerleşimi, pozisyonu ve seviyelerinin bilinmesinin klinik çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the location, position and level of the intrathoracic organs relative to the thoracic vertebrae in Computed Tomography (CT) images of individuals with anterior chest wall deformity who applied to the Chest Surgery Department of Kayseri City Hospital. A total of 6000 patient files were scanned digitally. Measurements were made in 80 patients with Pectus Excavatum and 70 with Pectus Carinatum, whose CT images could be accessed from 1112 patients (554 Pectus Excavatum, 520 Pectus Carinatum and 3% other deformities) with anterior chest wall deformity as a result of scanning. On the axial sections of Pectus Excavatum, Pectus Carinatum and Thorax CT images of healthy individuals, Haller Index measurements were performed at certain vertebral sublevels (T5-T11), and the placement and position of the intrathoracic organs on each axial section were morphologically examined. In addition, the Cardiothoracic Ratio and the placement ratio of the transverse length taken from the widest part of the heart silhouette in the chest to the right and left of the midline were calculated in the coronal sections of thorax CT images of patients with Pectus Excavatum and Pectus Carinatum deformities and individuals in the healthy group. As a result of our research, it was determined that the thoracic vertebra level with the highest pectus severity in Pectus Excavatum patients was T9 level with 32 (40%) patients, and then T10 level with 30 (37.5) patients. It was observed that the heart moved to the left due to the increase in pectus severity. The fact that the heart was still visible at the T10 level in the patients showed that the heart also shifted downwards depending on the pectus severity. In patients with Pectus Carinatum, whose Haller Index was measured at T5-T10 levels, the most severe Haller Index value was found to be at the T7 level (1.54 cm) in women and at T9 level (1.42 cm) in men. When the data for the calculation of the cardiothoracic ratio of patients with pectus carinatum and healthy individuals were compared, it was observed that there was no significant increase between the two groups. Even if the results we obtained do not directly contribute to the clinical practices related to anterior chest wall deformities, we think that knowing the location, position and levels of the organs in such cases will shed light on clinical studies.