İnternet oyunu oynama bozukluğu olan ergenlerde başa çıkma stratejileri, psikolojik dayanıklılık ve algılanan stres arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between coping, resilience and perceived stress in adolescents with internet gaming disorder
  1. Tez No: 778890
  2. Yazar: BEGÜM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBELNUR AVCİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Coping, internet gaming disorder, resilience, stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Giriş: Bu çalışmada İOOB tanılı ergenlerde başa çıkma stratejileri, psikolojik sağlamlık ve algılanan stres arasındaki ilişkinin sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Young İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden 50 puan ve üzerinde alan ve DSM-5 tanı kriterlerine göre İOOB tanısını karşılayan 12-18 yaş arası 60 ergen çalışmayla ilgili bilgilendirme yapıldıktan ve onam alındıktan sonra olgu grubu olarak dâhil edilmiştir. Kontrol grubuna sağlıklı gelişim gösteren çalışmaya gönüllü olan ve Young İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden 50 puan altında olan 12-18 yaş arasındaki 60 ergen dahil edilmiştir. Psikiyatrik değerlendirme“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli”kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya alınan olgu ve kontrol gruplarına Sosyodemografik Veri Formu, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-12 (ÇGPSÖ-12), Algılanan Stres Ölçeği, Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu (BÇS -Brief COPE), Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği ve Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği (ÇATÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda İOOB tanılı ergenlerde sağlıklı ergenlere göre problem odaklı başa çıkma alt boyut toplam puanı ve bu boyutun tüm alt ölçek punları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır. İşlevsel olmayan başa çıkma alt boyutu ile bu boyutun duygu dışavurumu, davranışsal uzaklaşma, dikkatini başka yöne yöneltme, inkar ve kendini suçlama alt ölçek toplam puanları İOOB tanılı ergenlerde sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. İOOB tanısı olan ergenlerin sağlıklı ergenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek algılanan stres yaşadıkları saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık açısından değerlendirildiğinde İOOB tanılı ergenlerde sağlıklı ergenlere göre psikolojik sağlamlık puanları anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. İOOB tanılı ergenlerde psikolojik sağlamlık toplam puanı ile problem odaklı başa çıkma arasında pozitif korelasyon; algılanan stresle arasında negatif yönde korelasyon saptanmıştır. Algılanan stresle problem odaklı başa çıkma arasında negatif korelasyon, işlevsel olmayan başa çıkma ile arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Çalışmamızda İOOB tanılı ergenlerde psikolojik sağlamlığın algılanan stres ve internet bağımlılığı şiddeti arasında kısmi aracı rolünün olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmamızın İOOB tanılı ergenlerde baş etme, psikolojik sağlamlık ve algılanan stres arasındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışma olması nedeniyle literatüre katkı sunacağını düşünmekteyiz. İOOB tanılı ergenler daha fazla stres yaşamakta ve muhtemelen stresle oyun oynayarak başa çıkmaktadır. Çalışmamızda özellikle daha düşük psikolojik sağlamlığa sahip olan İOOB tanılı ergenlerin işlevsel olmayan başa çıkma stratejilerini kullanma olasılıklarının daha yüksek, problem odaklı başa çıkma stratejilerini kullanma olasılıklarının daha düşük olduğu saptanmıştır. İOOB'ye yönelik müdahaleler özellikle daha düşük düzeyde psikolojik sağlamlığa sahip olan ergenler arasında aktif başa çıkma ve planlama stratejileri gibi problem odaklı başa çıkmayı teşvik etmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study,it is aimed to evaluate the relationship between the coping, resilience and perceived stress in adolescents with IGD. Method: Sixty adolescents between the ages of 12 and 18 who scored 50 or more on the Young Internet Addiction Scale and met the diagnosis of IGD according to the DSM-V diagnostic criteria were included in the study as a case group after informing about the study and obtaining consent. The control group included 60 adolescents between the ages of 12 and 18 who volunteered fort he study and were 50 points below the Young Internet Addiction Scale. Implementing Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children (KID-SADS-PL) as a semi-structured diagnostic interview and psychiatric evaluation, DSM-V diagnoses of all participants were determined. Sociodemographic Data Form, Child and Adolescent Resilience Scale-12, Perceived Stress Scale, Coping Strategies Short Form (Brief COPE), Children's Depression Scale and Childhood Anxiety Screening Scale were also performed. Results: In our study, the problem-focused coping subdimension total score and all subscale scores of this subdimension were found to be significantly lower in adolescents diagnosed with IGD compared to healthy adolescents. Dysfunctional coping subdimension and the total scores of this dimension's expression of emotion, behavioral distancing, distraction, denial and self-blame were found to be significantly higher in adolescents diagnosed with IGD than in the healthy control group. It was determined that adolescents diagnosed with IGD experienced significantly higher levels of perceived stress than healthy adolescents. When evaluated in terms of resilience, resilience scores were found to be significantly lower in adolescents diagnosed with IGD compared to healthy adolescents. A positive correlation was found between the total score of psychological resilience and problem-focused coping in adolescents diagnosed with IGD. A negative correlation was found between perceived stress and psychological resilience. A negative correlation was found between perceived stress and problem-focused coping, and a positive correlation was found between perceived stress and dysfunctional coping. In our study, it was shown that psychological resilience has a partial mediator role between perceived stress and severity of internet addiction in adolescents diagnosed with IGD. Conclusion: We think that our study will contribute to the literature as it is the first study to evaluate the relationship between the coping, resilience and perceived stress in adolescents with IGD. Adolescents with IGD experience more stress and probably cope with stress by playing games. Adolescents with IGD had higher perceived stress, as they were more likely to cope with stress by dysfunctional coping and less likely to try problem focused coping, particularly those with lower resilience. Interventions for IGD should promote problem focused coping, such as active coping and planning strategies, particularly among those with lower resilience.