Haydar Aliyev dönemi Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kültürel boyutu (1993*2003)
The cultural dimension of Turkey-Azerbaijan relations during the Heydar Aliyev period (1993 – 2003)
- Tez No: 778903
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRÜNİSA ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Heydar Aliyev, Azerbaijan, Turkey, Culture, Education, Bilateral Relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Haydar Aliyev dönemi Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin kültürel boyutu ( 1993 - 2003 ) incelenmiştir. Tezimi hazırlarken Haydar Aliyev hakkında bilgi içeren arşiv belgelerden, Azerbaycan - Türkiye arasındaki kültürel ilişkiler hakkında eserlerden, belgelerden, dergilerden, yazılardan, yüksek lisans tezlerinden yararlandım. Tez çalışmam giriş ve sonuç bölümlerinin dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, genel çerçevesi, bölümleri hakkında bilgileri, birinci bölümünde, kültür ve eğitim hakında genel bilgileri, diğer bölümlerde ise, genel olarak Azerbaycanın tarihi ve Türkiye - Azerbaycan ilişkilerine değilerek, Haydar Aliyev döneminde Azerbaycan ve Türkiye arasında kültür ve eğitim alanlarında mevcut olan ilişkileri ve yakın tarihi dönemde, İlham Aliyev döneminde Azerbaycan – Türkiye ilişkileri ortaya koymuşum. Aynı etnik kökene dayalı Azerbaycan - Türkiye ilişkileri tarih boyu dostluk ve kardeşlik çerçevesinde yürütülmüştür. 18 Ekim 1991 tarihi ''Azerbaycanın Devlet Bağımsızlığı'' ile bağlı anayasa maddesinden sonra Azerbaycanın kalkınma süreci çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu iki halkın ortak noktaları çoktur. 1991 yılında Azerbaycan bağımsızlığını kazanmasının ardından 9 Kasım 1991 yılında Azerbaycanı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. 1-3 Mayıs 1992 tarihlerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal Azerbaycana ziyaret etdikten sonra, iki devlet arasında iş birliliği ve karşılıklı ilişkilere dayanarak eğitim ve kültür alanında kararlı atılımlar gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Haydar Aliyev, Azerbaycan, Türkiye, Kültür, Eğitim, İkili İlişkiler
Özet (Çeviri)
In this study, the cultural dimension of Turkey - Azerbaijan relations in the Haydar Aliyev period ( 1993 - 2003 ) has been examined. While preparing my thesis, I have benefited from archive documents containing information about Haydar Aliyev, works, documents, magazine, articles, master's theses about cultural relations between Azerbaijan and Turkey. My thesis consists of three parts apart from the introduction and conclusion parts. In the introduction part, the aim of the thesis, its general framework, information about its departments, in the first part, general information about culture and education, in the other parts, not only the history of Azerbaijan and Turkey - Azerbaijan relations in general, but also the existing information about culture and education between Azerbaijan and Turkey during the Heydar Aliyev period relations and relations between Azerbaijan and Turkey in the recent historical period, in the period of İlham Aliyev. Azerbaijan - Turkey relations based on the same ethnic origin have historically been carried out within the framework of friendship and brotherhood. The development process of Azerbaijan has a very important place after the article of the constitution of 18 October 1991, which is connected with the State Independence of Azerbaijan. These two peoples have a lot in common. After Azerbaijan gained its independence in 1991, Turkey was the first country to recognize Azerbaijan on November 9, 1991. After the President of Turkey Turgut Özal visited Azerbaijan on 1-3 May 1992, decisive breakthroughs were made in the field of education and culture, based on cooperation and mutual relations between the two states.