Fibromiyalji hastalarında ev egzersiz programı olarak telerehabilitasyonun etkisinin değerlendirilmesi, randomize kontrollü tek kör çalışma
Evaluation of the effect of telerehabilitation as a home exercise program in patients with fibromyalgia, a randomized controlled single-blind study
  1. Tez No: 778919
  2. Yazar: BURCU YAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BARDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Telerehabilitasyon, Aerobik Egzersiz, Uyum, Fibromyalgia, Telerehabilitation, Aerobic Exercise, Adherence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanemiz polikliniklerine başvuran Fiziksel İnaktif, Fibromiyalji tanılı hastalarda telerehabilitasyon yoluyla yapılan aerobik egzersizin ve fiziksel aktiviteyi artırmanın etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek kör prospektif randomize ve kontrollü bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya fibromiyalji tanısı almış, dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun , yaşları 21-50 arasında değişen 44 kadın hasta dahil edilmiş olup, katılımcılar telerehabilitasyon (n=22), ve kontrol grubu (n=22) olarak iki gruba permutasyonlu blok randomizasyon ile ayrıldı. Demografik bilgileri kaydedildi. Her iki gruba da ilk başvuruda hastalık farkındalık eğitimi verildi, 0. ve 6. Haftada Google Fit üzerinden 3 günlük aktivite verileri kaydedildi. Çalışmaya katılan tüm hastalara aynı egzersiz protokolü haftada en az 3 gün düşük-orta yoğunluklu aerobik egzersiz olacak şekilde planlandı ve anlatıldı, egzersiz sırasında istenen hedef yürüme hızı ve hedef egzersiz yoğunluğu, efor değerlendirmesi için Borg CR-10 RPE skalası kullanılarak anlatıldı. Kontrol grubundaki hastaların ev egzersiz programı 6 hafta boyunca tuttukları egzersiz günlüğü ile kaydedildi. Telerehabilitasyon grubundaki hastalara kullanacakları Google Fit ve Pacer isimli mobil aplikasyonlar ile alakalı eğitim verildi, uygulamalarla haftalık elde edilen kayıtlar birinci sorumlu doktor (1.S.D.) tarafından haftalık değerlendirilip telefon görüşmesi ile egzersiz ve fiziksel aktivite hedeflerine göre feedback verildi. Tüm hastalar başlangıçta ve 6. Haftanın sonunda ikinci sorumlu doktor (2.SD) tarafından 6 dakika yürüme Testi, Arm Curl Testi, Fibromiyalji Etki Anketi, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Fibromiyalji Yorgunluk Şiddeti Ölçeği, Vizuel Analog Skala, Hassas Nokta Sayısı, ACR Tanı kriterleri, 6 haftalık egzersiz ve aktivite kayıtları ile değerlendirildi. Bulgular: Başlangıç değerlendirmesinde iki grup demografik ve klinik parametreler açısından homojen bulundu. ACR Puanı, Hassas Nokta Sayısı, FİQ, skoru toplam puanın kontrol ve telerehabilitasyon grubunda 6. haftada azaldığı, gruplara göre değişimi değerlendirildiğinde 6.haftada telerehabilitasyon grubunda daha fazla azaldığı saptanmıştır. FSS, VAS, HAD ölçeği grup ve zamana bağlı değişimi değerlendirildiğinde yorgunluk, ağrı, depresyon ve anksiyetenin telerehabilitasyon grubunda 6. haftada azaldığı, gruplar arası değerlendirmede 6.haftada depresyon puanının telerehabilitasyon grubunda daha fazla azaldığı görülmüştür. Kol bükme testi ve 6 dakika yürüme testi ile fonksiyonel değerlendirmede kontrol ve telerehabilitasyon grubunda 6. haftada artış saptanmıştır, 6.haftada 6DYT puanı telerehabilitasyon grubunda daha yüksek saptanmıştır. Ortalama adım sayısı, yürüme mesafesi değerlendirildiğinde 6. haftada telerehabilitasyon grubunda artış saptanmış ve yürüme mesafesi, aktif süre ve günlük adım sayısı 5,857 ± 1,257 ortalama ile kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur. Hafif-Orta Şiddette Aerobik Yürüyüş Süresi ortalaması telerehabilitasyon grubunda daha yüksek elde edilmiştir. Egzersiz programına uyum telerehabilitasyon grubunda daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada 6 haftalık telerehabilitasyon yöntemi ile uygulanan aerobik egzersiz programının fibromiyalji tanılı kadınlarda egzersize uyumu ve fiziksel aktiviteyi artırdığı, alt ve üst ekstremitede fonksiyonel durumu iyileştirdiği ve hastalık etkisi, yorgunluk, depresyon, anksiyete , ağrı ve hassasiyeti azalttığı saptanmıştır. Telerehabilitasyon yönteminin ağrı, hassasiyet, yürüme fonksiyonu, hastalık etkisi, yorgunluk ve depresyon parametrelerinde rutin ev egzersiz programı yönteminden daha fazla iyileşme sağladığı görülmüş, egzersize uyum ve fiziksel aktivitede artış konusunda telerehabilitasyonun üstünlüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of using telerehabilitation for increasing physical activity and supervised aerobic exercise in physically inactive patients with Fibromyalgia who applied to the outpatient clinics of our hospital. Materials and Methods: This study was planned as a single-blind prospective randomized and controlled study. Forty-four female patients aged between 21-50 years, who were diagnosed with fibromyalgia and met the inclusion and exclusion criteria, were included in the study. Participants were divided into two groups as telerehabilitation (n=22) and control group (n=22) by block randomization. Demographic information was recorded. Disease awareness training was given to both groups at the first admission, and 3-day activity data were recorded via Google Fit at 0 and 6 weeks. The same exercise protocol was planned and explained to all patients: low-to-moderate intensity aerobic exercise at least 3 days a week. Planned walking speed and target exercise intensity during exercise were described using the Borg CR-10 RPE scale for effort assessment. The home exercise program of the patients in the control group was recorded with the exercise diary they kept for 6 weeks. Patients in the telerehabilitation group received training on mobile applications called Google Fit and Pacer that they would use. The records obtained with the applications were evaluated weekly by the first responsible doctor (1st S.D.) and feedback was given according to the exercise and physical activity targets by weekly phone call. All patients were evaluated by the second responsible physician (2nd SD) at the beginning and at the end of the 6th week by 6-minute walk Test, Arm Curl Test, Fibromyalgia Impact Questionnaire, Hospital Anxiety and Depression Scale, Fibromyalgia Fatigue Severity Scale, Visual Analogue Scale, Number of Tender Points, The diagnostic criteria of ACR, 6-week exercise and activity records. Results: At the initial evaluation, the two groups were homogeneous in terms of demographic and clinical parameters. It was determined that ACR Score, Number of Tender Points, and FIQ total score decreased in the control and telerehabilitation groups at the 6th week, and when the changes comparing the groups were evaluated, it decreased more in the telerehabilitation group at the 6th week. When the changes in the FSS, VAS, HAD scales were evaluated according to time, it was observed that fatigue, pain, depression and anxiety decreased in the telerehabilitation group at the 6th week, and the depression score decreased more in the telerehabilitation group at the 6th week compared to the control group. In functional evaluation with arm curl test and 6-minute walking test, an increase was detected in the control and telerehabilitation groups at week 6, and the 6MWT score at week 6 was higher in the telerehabilitation group. When the mean number of steps and walking distance were evaluated, there was an increase in the telerehabilitation group at the 6th week and the walking distance, active time and daily step count were found to be higher than the control group with an average of 5,857 ± 1,257 steps. The average of Walking Time was higher in the telerehabilitation group. Adherence to the exercise program was found to be higher in the telerehabilitation group. Conclusion: In this study, it was determined that the aerobic exercise program applied with the 6-week telerehabilitation method increased exercise compliance and physical activity in women with fibromyalgia, improved the functional status in the lower and upper extremities, and reduced the effects of illness, fatigue, depression, anxiety, pain and sensitivity. It was observed that the telerehabilitation method provided more improvement in the parameters of pain, sensitivity, gait function, disease effect, fatigue and depression than the routine home exercise program method, and it was determined that telerehabilitation was superior in terms of exercise compliance and it is shown to increase physical activity.