تحقيق شرح الأحاديث الأربعين للإمام البِرْكِويّ وتحليله
Birgivî'nin Şerhu'l-ehâdîsi'l-erbaîn adlı eserinin tahkik ve tahlili
  1. Tez No: 778920
  2. Yazar: MUHAMMED NİYAZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHREDDİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmam Birgivî, Şerh, Kırk Hadis, Imam Birgivî, the explanation, Forty Hadiths
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
Bu çalışma, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezidir. Çalışma İnceleme ve Metin tahkiki olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde müellifin adı, ailesi, lakabı, doğumu, yetiştiği ortam ve vefatı gibi özel hayatı ve eğitimi, çalışmaları, hocaları, ilmi kariyeri, âlimlerin ona olan övgüleri, öğrencileri ve eserleri gibi ilmî hayatı anlatıldıktan sonra eserin adı, yazılış nedeni, tasnif tarihi, Birgivi'ye aidiyeti, kitabın konusu, müellifin yazım metodu ve başvurduğu kaynaklar verilmiş ve kendisinden faydalanılan eserin el yazma nüshaları örneklerle sunulmuş ve tahkikte izlenilen yöntem izah edilmiştir. İkinci bölüm anılan nassın tahkik edildiği bölümdür. Bu bölümde temel amaç metni yazarın bıraktığı nüshaya en yakın nüshayı ortaya koymak olmakla beraber, eserde yer alan ayetlerin tespiti, hadis ve eserlerin tahricine ve kaynakların imkân dahilinde tespitine ve gerek görülen bazı izahlara yer verilmiştir. İmam Birgivî'nin bu kitabı yazmaktaki asıl amacı hadislerle sabit olan fakat artık terkedilmiş bazı sünnetleri açıklamak ve yüzyıllardır beldelere yayılmış bidatları beyan etmektir. Kitap birçok konuyu ve geniş meseleleri barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Athesis submitted for the requirements of the master's degree in the Department of Islamic Studies at Istanbul Sabahattin Zaim University. This thesis consists of two sections: The first section _ the overall study. This section includes the author's personal life _ such as his name, surname, lineage, birth, upbringing, and death as well as his scientific life _ such as his education, his scientific contribution, his teachers, his scholarly position, academic acknowledgments that he received, his students, and his writings. It also contains an introduction to the book such as the name of the book, the reason for writing, the date of writing, its affiliation to the author, the subject of the book, the author's approach to it, and the sources and references he relied on. Additionally, the investigation on the handwritten transcription of the book, which was about the description in manuscripts with giving samples of what was approved of copies, and a statement of the work in their verification is also included in this section. The second section _ verification and analysis. This section is devoted to verifying the text in the book. If the author's original aim is to extract the text in the best and the most proper form, then it is followed by the comments, documentation of sayings, attributing verses, and extracting hadiths and antiquities. If the author intends to present the newly emerged innovations throughout the centuries and the forsaken Sunnahs that are established by hadiths and the sayings of Sahabah, then such types of topics are divided into great diversity, and the issues are discussed from many dimensions, as it is indicated in the statement of the author's approach as well as in the conclusion.